Code M

De drie musketiers zijn al vaak op het witte doek gebracht. Disney, maar ook andere filmstudio’s hebben keer op keer het verhaal van de heldhaftige zwaardkunstenaars gebruikt als basis voor een goede dosis avonturenfilm. Er is nu dan ook een poldervariant op de markt, in de vorm van Code M.

In Code M is de opa van Isabel al jaren op zoek naar het zwaard van de musketier D'Artagnan. Dit zwaard heeft hij namelijk op zijn sterfbed beloofd aan de familie van haar opa, alleen moest hij het wel zelf vinden aan de hand van de aanwijzingen die de musketier had verspreid. Dit bleek lastiger dan gedacht en het zwaard blijft gedurende een paar honderd jaar verborgen voor het oog. Totdat opa Ber een kaart vindt die kan leiden tot de oplossing.

Allereerst is er aan creativiteit geen gebrek in de film. Er wordt handig gebruikgemaakt van de locaties in Limburg waar is geschoten, van de oude kastelen tot zelfs een van de huizen van André Rieu. Dit is ook niet zo gek, want regisseur Dennis Bots is geen onbekende in het genre kinderavonturenfilm. Zo maakte hij eerder de films en de televisieserie Het Huis Anubis, dat voor veel jeugdigden een kennismaking was met het genre avontuur an sich. Een gevolg van het feit dat Bots en de scriptschrijvers er te graag een familiefilm van hebben willen maken is dat de kinderen zelf bepaalde woorden in de mond wordt gelegd die geen enkel normaal kind zou kunnen uitspreken op die leeftijd. Ook komt de actie in de film voor zijn duur van anderhalf uur moeizaam op gang, en dit kan misschien voor het wat jongere publiek de doodsteek zijn.

De wisseling van heden naar verleden die telkens vrij subtiel wordt gemaakt in de film is een succes, want de schakelingen voegen wat toe aan het avontuur dat beleefd wordt door Isabel en haar vrienden in het heden. Wel zitten er wat haken en ogen aan het basisverhaal. Zo zijn er een aantal historisch onjuiste feiten te zien en vormt een eventuele taalbarrière geen probleem in de film. Iedereen sprak natuurlijk gewoon hedendaags Nederlands, zelfs als hij uit Frankrijk kwam.

Code M is opnieuw een mooie kans om kinderen kennis te laten maken met het genre avonturenfilm. Het script barst van de creativiteit en laat vooral Derek de Lint in de rol van opa Ber weer eens wat lieflijkheid tonen, iets wat hij niet vaak lijkt te doen in filmrollen. Deze zomer zal Code M een goede optie zijn om met het gezin naar de bioscoop te gaan om de hitte te ontvluchten, of om gewoon weer eens ouderwets te genieten van een Nederlandse feelgood-familiefilm.