Blu-ray: Orange is the New Black (Seizoen 2)

Het werd een regelrecht fenomeen na het eerste seizoen: de Netflix-original serie Orange is the New Black. Inmiddels is het derde seizoen in première gegaan bij diezelfde zender en is het dus een goede kans om nog eens het voorgaande seizoen te bekijken. En dat wel op blu-ray uiteraard.

In het tweede seizoen wordt direct de draad opgepakt waar die in seizoen 1 eindigde. Piper lijkt gestraft te worden voor haar brute daad op Pennsatucky en wordt vervoerd naar de zwaarder beveiligde gevangenis in Los Angeles. Ze is na de vliegreis al zo goed als klaar voor wat haar dan nu weer te wachten staat. Echter, wanneer ze de gevangenis binnentreedt, zakt de moed haar hopeloos in de schoenen. Als ze op wonderbaarlijke wijze weer terugkeert in Litchfield, staat daar iemand anders, genaamd Vee, klaar om de scepter te zwaaien. En laat zij nou precies een verleden hebben met Red, hoofd keuken.

Wat een heel groot pluspunt is aan de serie is dat de afleveringen zowel op zichzelf als een heel seizoen een sluitend verhaal zijn. Natuurlijk zijn er cliffhangers, maar er is prima een pauze te nemen tussen een aantal afleveringen. Zo is de serie op ieders tempo goed te volgen en hebben de afleveringen goede, natuurlijke verhaalovergangen. Ook het acteerwerk is opnieuw van een hoog niveau. Nieuwkomer Taylor Schilling weet in de hoofdrol ook in het tweede seizoen hoge ogen te gooien en samen met haar medeactrices een ogenschijnlijk realistische weergave neer te zetten van het leven in de Litchfield vrouwengevangenis. Ook Uzo Aduba wist de kijkers al flink gek te maken door haar rol van Crazy Eyes. In het tweede seizoen gaan haar obsessies verder en nemen zelfs grotere vormen aan.

Ook de mannelijke rollen, die voor een groot deel zorgen voor het komische karakter van de serie, passen goed in het verhaal. Onder meer de raadsman van de gevangenis, gespeeld door Michael Harney, zorgt voor zulke ongemakkelijke situaties dat het lastig is om een serieus gezicht te houden. Jason Biggs, die de partner van Piper, Larry, speelt, zorgt eveneens voor dit soort situaties maar met een andere toon dan die van Harney. Het zit dus wat betreft het komische element ook goed voor de serie.

Orange is The New Black is een serie waar een kijker in moet komen. Er moet langzamerhand meegegaan worden in het gevangenisklimaat en het soort scènes dat daarbij hoort. Voor ieder is er wel wat wils in de serie, een serieus karakter of juist een reeks scènes om eens flink te schaterlachen. Voor de liefhebbers van de serie is deze blu-ray een mooie aanwinst voor in de kast, of daar nou tralies inzitten of niet.