The Brink

The Brink is politieke comedy op internationaal niveau, weergegeven door drie verschillende personages en hun betrokkenheid bij een geopolitieke crisis.

Een internationaal politiek en militair conflict als de achtergrond voor een komische HBO-serie. Het is de volgende stap in hoe de wereld omgaat met de eeuwige conflicten in bepaalde regio's van de wereld, in dit tijdperk dat is ontstaan op 11 september 2001. Waar series als 24 en Homeland op hun eigen manier terrorisme op nationaal en internationaal vlak belichten, en dit met alle ernst weergeven, probeert The Brink het in een komischer licht te plaatsen, en dat pakt goed uit.

The Brink: Geoff Pierson en Tim Robbins

The Brink vertelt over Amerikaanse overheidsmedewerkers die op verschillende niveaus betrokken zijn bij internationale conflicten, op het moment dat er in Islamabad, Pakistan een opstand uitbreekt. De serie volgt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Walter Larson wanneer hij zijn president in de Situation Room moet adviseren over de te nemen stappen. Dit werkt door naar straaljagerpiloot Zeke Tilson, die als resultaat van deze gesprekken op een missie wordt gestuurd. En intussen komt in Islamabad de onbeduidende diplomaat Alex Talbot in aanraking met lokale militaire krachten.

Het raakvlak tussen de situatie waar deze heren mee te maken hebben en de luchtige toon van de serie zorgt voor een zwart-komisch randje. The Brink toont de situatie in alle ernst; er is potentieel een wereldoorlog aan het beginnen, en het is deels aan de drie hoofdfiguren om dit te voorkomen. Maar de drie zijn niet de kundige, serieuze en vooral hardwerkende personen die in andere series getoond zouden worden. De heren worden gekenmerkt door hun afleidingen, die hen karakteriseren, maar ook voor de komische noot zorgen. Dat dit af en toe wat richting het ongeloofwaardige gaat wordt acceptabel gemaakt door een goed evenwicht tussen de grappen in het verhaal en het feit dat de personages in de eerste plaats menselijk en pas in de tweede plaats komisch zijn.

Tim Robbins' Walter Larson is een betweterige, maar ervaren minister die situaties goed aanvoelt en mensen om hem heen weet te bespelen. Dat hij een voorkeur heeft voor wurgseks is een geheim dat alleen zijn assistent lijkt te kennen. Behalve dan Jack Blacks Alex Talbot, die voor Larson, wanneer deze in Islamabad is, prostituees regelt en hen vertelt Larson nét niet te vermoorden tijdens de daad. Talbot is een lage ambtenaar die de Pakistaanse stad goed genoeg kent om te weten waar hij wiet moet scoren. Hij heeft ooit gesolliciteerd bij de CIA, maar werd niet aangenomen omdat hij het niet goed zou doen als hij ooit in gevangenschap verhoord wordt. En Pablo Schreibers Zeke Tilson runt op het vliegdekschip waar hij is gestationeerd een klein drugshandeltje onder zijn collega's. De serie maakt van drie personen in bijzondere posities normale mensen en weet komedie te vinden in het plaatsen van deze gasten in een bijzondere situatie.

The Brink: Jack Black

The Brink zal van seizoen tot seizoen een ander verhaal vertellen met deze drie personen, dus de verwachting dat de grenzen van de ongeloofwaardigheid verder worden opgezocht lijkt niet onrealistisch. Maar aangezien het resultaat uitermate vermakelijk is, stoort dat geen moment. Het verhaal over de langzaam groeiende crisis in Pakistan is serieus en interessant, en de cast weet dit goed over te brengen, terwijl intussen de komische situaties, karaktergrappen en goed samenspel tussen de acteurs ervoor zorgen dat er oprecht wat te lachen valt.

Het eerste seizoen van The Brink heeft tien afleveringen en is vanaf maandag te zien bij HBO.