Pipo X7s, Windows + Android voor ¤100

5. Software

 

Dan de software. De Pipo X7s komt met twee besturingssystemen, zowel Windows als Android zijn aanwezig op het apparaat. Binnen beide besturingssystemen zit geen overbodige software geïnstalleerd, het enige extra binnen Windows is een gratis officelicentie voor 1 jaar. Mocht je meer willen lezen over het Windowsgedeelte van de X7s dan verwijs ik je graag door naar de review van de Pipo X7 aangezien dit exact hetzelfde is.

De dubbele installatie zorgt wel voor een nieuw ongemak, de krappe opslag van 32GB binnen de Pipo X7s moet gedeeld worden met Android. Van de 32GB opslag blijft in de praktijk maar 23GB over, de rest is gereserveerd voor een recoverypartitie. De overige 23GB wordt dus vervolgens verdeeld over Windows en Android, het komt erop neer dat de Windowspartitie ongeveer 13GB bevat waarvan slechts 8GB vrij. Het resterende deel is beschikbaar voor Android.

Op het moment van opstarten krijg je binnen de BIOS de vraag welk OS je wilt starten.

pipox7s-dualboot (Foto: RobertNL)

Hier kan je dus kiezen voor Android of Windows, mocht je geen keuze maken dan boot hij automatisch door naar het laatstgekozen OS. Deze keuze is overigens binnen Windows uit te schakelen door middel van een meegeleverd tooltje.

Binnen Android vind je onder de quicktoggles een knop om snel door te kunnen wisselen naar Windows. Deze wissel duurt ongeveer 20 seconden.

androidwindows (Foto: RobertNL)

Android

Android kwam out-of-the-box zonder enige Playstore of andere Google-apps, dit is wat mij betreft een gemiste kans. Gelukkig heeft Pipo dit ook ingezien en worden de nieuwe units verzonden met Google-apps. De standaard-Android is verder geheel standaard-Android 4.4 zonder (overbodige) toevoegingen.

pipox7s-apps (Foto: RobertNL)

Kodi

Een reden om deze pc te kopen was onder andere Kodi, vandaar dat ik dit ook meeneem in deze review. Binnen Kodi loopt alles soepel, de menu's laden goed. Ik heb niet het idee dat een zwaardere skin heel veel problemen zou opleveren voor de X7s.

pipox7s-kodi (Foto: RobertNL)

Video's binnen Kodi spelen ook prima af, vanaf het netwerk en of de (bekende) plugins draaien ze allemaal soepel. H.265 doet de X7s dan weer niet dus 4K gaat hem niet worden (tevens geeft de HDMI geen 4K output).

Video's met hogere bitrates waren ook geen groot probleem, de resultaten op dit gebied waren dan ook vergelijkbaar met de MiniX Z64 die eveneens op Android draait.

Leuk om te vermelden is dat Pipo een fix heeft ingebouwd voor 24P video, je kan de output wisselen maar de Pipo doet dit ook automatisch als je een videobestand opstart in een andere framerate dan de standaard 60 frames.

Games

Dan games, deze heb ik natuurlijk ook getest op de Pipo X7. Diverse games zoals Nova en GTA:SA lopen allemaal soepel op het systeem. Hier moet ik wel de kanttekening bij maken dat de X7s voor de heatsinkmod problemen kreeg met GTA bij langdurig spelen. De framereate ging dan drastisch omlaag zodat het niet goed speelbaar was.

Na de heatsink mod lopen alle games ook voor langere tijd (1.5+ uren) stabiel en zonder problemen, wel merk je dat bij deze inspanning de onderkant van de case warm wordt.

Software overig

Netflix

Netflix werkt goed. Als de stream gestart is duurt het een paar seconden voordat het beeld overgaat naar HD maar het loopt allemaal goed.

Youtube

De Youtube-app blijkt op Android prima te werken, waar de app onder Windows problemen had ben ik deze bij de Androidversie niet tegengekomen.

Ubuntu

Naast Windows & Android kan je, doordat je in de bios kan komen, ook andere systemen installeren; vergelijkbare kastjes draaien bijvoorbeeld al Ubuntu en ook Windows 10 Preview behoort tot de mogelijkheden.