Heroes of the Storm

Veel ontwikkelaars lijken mee te willen liften op de populariteit van MOBA’s (multiplayer online battle arena’s), een genre dat vooral de afgelopen jaren explosief in populariteit is gestegen. Niet elke ontwikkelaar slaagt hier in, maar toch heeft Blizzard besloten om met Heroes of the Storm een poging te wagen.

Heroes of the Storm (Foto: Blizzard)

Voor mij is dit één van de eerste MOBA’s die ik echt ben gaan spelen. Hiervoor heb ik een tijdje League of Legends gespeeld en op mijn smartphone Vainglory. Daar hield het echter bij op en dat is ook alweer een tijd geleden. In deze review wordt dus vooral gekeken naar Heroes of the Storm zelf en niet zozeer hoe de game zich staande houdt ten opzichte van de competitie.

Een MOBA is een game waarin twee teams tegen elkaar strijden. Het ultieme doel is om de core van je tegenstander te vernietigen. Deze is echter verdedigd door verschillende torens, die jou en je team aanvallen. Ook zijn er soms barricades waar doorheen gebroken moet worden en worden er regelmatig minions richting jouw basis gestuurd. Het is dus een schaakspel tussen tactisch aanvallen, verdedigen en de controle houden over het speelveld.

In Heroes of the Storm zijn er acht verschillende battlegrounds waarop gestreden wordt. Elke battleground heeft zijn eigen layout, waardoor ieder potje anders aan kan voelen. Zo zijn er meer traditionele maps, met drie lanes (paden die tussen de cores van de teams lopen en waar de minions zich bevinden), maar ook maps met slechts twee lanes. Daarnaast kent elke battleground zijn eigen ‘gimmick’. In de haunted mines moet je, wanneer het mogelijk is, schedels verzamelen in de mijnen van het spel. Hiermee roep je een sterke grave golem op. Verzamel je meer schedels dan de tegenpartij, dan is jouw golem sterker, wat je uiteraard een voordeel geeft. In Dragon Shire daarentegen moet je twee Obelisks overnemen en vervolgens moet één speler de controle nemen over de Dragon Knight, die zich bevindt in het midden van de battleground. Zo kent elk level zijn eigen variatie.

Heroes of the Storm (Foto: Blizzard)

De diversiteit in lay-out, maar voornamelijk in de gimmicks, zorgen ervoor dat elke battleground uniek aanvoelt. Neem dit samen met de uitstraling en sfeer van elke battleground en je hebt daadwerkelijk elke keer een nieuwe ervaring. De ervaring kun je zelf nog verder aanpassen door te variëren in het gebruik van de heroes waar je mee speelt. In totaal zijn er 38 heroes beschikbaar. Deze zijn gebaseerd op de vele universums van Blizzard, Warcraft, Starcraft, Diablo en The Lost Vikings. Bereid je dus voor op vele gevechten tussen Diablo en Uther, gemixt met Elite Tauren Chieftain en The Lost Vikings zelf. Hier ligt ergens ook een klein probleem. Er zijn namelijk veel meer Warcraft-heroes dan uit elke andere franchise. Op zich begrijpelijk, aangezien dit universum het grootst is. Toch valt het soms op en kunnen de andere franchises wat meer representatie gebruiken.

De heroes zijn niet allemaal meteen te kiezen door het free to play model van Heroes of the Storm. De game kent een zogeheten ‘free rotation’, waarin je elke periode een paar heroes tot je beschikking krijgt. Deze behoud je echter niet, dus in de volgende periode kun je deze niet meer gebruiken. Wil je de hero in kwestie toch blijven gebruiken, dan kun je deze kopen met geld of ingame goud. Het tweede duurt uiteraard langer, maar alle heroes zijn wel te kopen met goud. Geld investeren hoeft dus niet (of je moet het leuk om alternatieve skins en dergelijke te kopen voor je heroes). Skins en de meeste mounts zijn echter alleen te koop met echt geld, en zijn bovendien nog duur ook. Sommige krijg je als je bijvoorbeeld een hero tot level tien krijgt, maar veel is te koop voor net geen tien euro tot wel twintig euro, veel geld voor enkel een alternatief kostuum of mount. Ergens is het jammer dat dit niet te doen is met goud. Mogelijkheid tot aanpassing en variatie zijn erg aanwezig in het spel, maar op deze manier toch nog beperkt. 

Heroes of the Storm (Foto: Blizzard)

Heroes zijn onderverdeeld in vier categorieën. Assassin’s zijn ‘pick-classes’: ze krijgen vijanden snel dood, maar zijn zelf kwetsbaar met weinig verdediging. Warriors zijn heroes met meer health en duurbaarheid, zijn moeilijker te doden maar hebben bijna geen burst-damage. Heroes in support zijn er om hun team te ondersteunen en ze in leven te houden. Als laatste zijn er specialisten, die niet echter passen onder één van de bovenstaande categorieën. Ze kunnen bijvoorbeeld makkelijker torens van de tegenpartij slopen. Een goede balans in de teamsamenstelling is essentieel om de overwinning veilig te stellen.

De game speelt makkelijk weg. Spells en vaardigheden gebruik je met de Q, W, E en R-knoppen en soms ook met 1, 2 en 3 (afhankelijk van welke talenten je kiest). Een talent krijg je om de drie levels en maakt je vaardigheden sterker of je krijgt er nieuwe vaardigheden bij. Op level 10 krijg je een hero ability die vaak sterker is dan de rest en het slagveld kan doen omslaan. Deze heeft echter een hoge cooldown en moet je slim gebruiken, anders is het zonde en ligt je team achter. Samen met het kiezen van de juiste build, ook rekening houdend met je teamgenoten, is er genoeg strategie nodig. En dat maakt de game leuk, want ook al speel je potje na potje met dezelfde hero, afhankelijk van je team is een andere build vaak beter.

Al met al weet Blizzard een prima MOBA neer te zetten. Er is genoeg variatie aanwezig, de diverse battlegrounds zijn leuk om te spelen en vereisen allemaal een andere aanpak. De drempel om in het spel te komen is laag en spelenderwijs word je steeds beter in de game. Dat sommige kostuums niet te kopen zijn met goud is jammer, maar er blijft genoeg over om zelf vrij te spelen. De hero-verdeling loopt nog een beetje scheef en mag iets rechtgetrokken worden, maar daar houden de minpunten ook wel op. Heroes of the Storm is een MOBA die mij heeft weten te overtuigen en die ik nog een flinke tijd zal spelen.

Pluspunten
Minpunten
  • Speelt lekker weg
  • Variatie
  • Laagdrempelig
  • Kostuums en mounts (meestal) niet te koop met goud
  • Hero-verdeling is scheef
Exclusief voor Windows.