CD: The Vaccines - English Graffiti

De Londense band The Vaccines wist met hun debuutalbum publiek vanuit de hele wereld laaiend enthousiast te maken. Nu zijn ze terug met hun derde album genaamd English Graffiti, en ook staan ze binnenkort op het Best Kept Secret festival. Hot or not?

Allereerst begint de plaats met een knaller, zowel voor de oren als voor de kwaliteit van het album. 'Handsome' is keihard, maar nog wel zo gebalanceerd dat de zang van leadsinger Justin Young nog goed te verstaan is, iets dat soms vergeten wordt in de kracht van het geluid. Daarna volgt een van de beste nummers van het album, namelijk 'Dream Lover'. De poppy sound wordt afgewisseld met een meer rock-achtige toon, door middel van genoeg elektrische gitaren en synthesizer. Maar ook is er plaats voor een wat rustiger vaarwater, in de vorm van '(All Afternoon) In Love'.

De ietwat grappige teksten van de band bereiken een hoogtepunt met 'Radio Bikini', een nummer dat eigenlijk nergens op slaat als er naar de tekst gekeken wordt, maar toch erg fijn in het gehoor ligt. Dit alles wordt nog omlijst met wat goede rock- en popnummers, en dat is eigenlijk ook de toon van het hele album.

De sound van de band lijkt het meeste op die van de grootheid Depeche Mode, en er is dus ook een grote kans dat de band door die heren geïnspireerd raakte. The Vaccines komen met sommige nummers akelig in de buurt van de sound die we van Depeche Mode gewend zijn: veel synthesizerwerk met hier een daar een flinke uithaal op de elektrische gitaar. Voeg hierbij een wisselende partij van drums aan toe en een nieuw album lijkt te zijn geboren. The Vaccines hebben hun plaats op Best Kept Secret meer dan verdiend en deze muziek zou dan ook een groot publiek moeten gaan bereiken. Als ze op deze weg doorgaan, is daar geen twijfel over mogelijk.