Foo Fighters - Sonic Highways

In het jaar dat de groep Foo Fighters alweer twintig jaar bestond besloot bandleider Dave Grohl dat het tijd werd voor een bijzonder muzikaal experiment. Voor de opnames van hun achtste studioalbum leek het Grohl een goed idee om een achttal Amerikaanse steden met een grootse muzikale geschiedenis te bezoeken, om aldaar in elke stad één track op te nemen met lokale muziekhelden. Van het muzikale avontuur werd de prachtige documentairereeks Sonic Highways gemaakt, die eerder al op HBO te zien was en nu op zowel blu-ray als dvd is verschenen.

Foo Fighters - Sonic Highways 1

Na het succes van zijn documentaire Sound City in 2013 had Grohl de smaak van het filmen duidelijk te pakken gekregen. Toen zijn band Foo Fighters in 2014 hun twintigjarige bestaan wilde vieren leek het Grohl wel een leuk idee om een aantal steden te bezoeken die van grote invloed waren geweest voor de band. Er volgde een reis langs de steden Chicago, Washington, Nashville, Austin, Los Angeles, New Orleans, Seattle en New York, waarbij met producer Butch Vig opnames werden gemaakt in legendarische studio's zoals Steve Albini's Electrical Audio in Chicago, de Rancho De La Luna Studios in Californië, de Robert Lang Studios in Seattle en Washington D.C.’s Inner Ear Studios.

Foo Fighters - Sonic Highways 2

In acht afleveringen van een uur zien we hoe Grohl op zoek gaat naar de melomane roots van de betreffende stad. Zo spreekt de Foo Fighters-voorman met de vele artiesten die eerder opnames maakten in dezelfde studio's. Zo zien we fragmenten van interviews met de meest uiteenlopende personen voorbijkomen. Van Cheap Trick's Rick Nielsen tot Buddy Guy en van Bad Brains tot Dolly Parton, ze komen allemaal voorbij in deze avontuurlijke en leerzame speurtocht van Grohl en trawanten. Ook zien we in elke aflevering van Sonic Highways prachtige historische beelden van de steden voorbijkomen.

Foo Fighters - Sonic Highways 3

Wat de dvd of blu-ray van Sonic Highways echter helemaal de moeite van het aanschaffen waard maakt is de aanwezigheid van meer dan drie uur aan bonusmateriaal. Zo kunnen we langere interviews zien met onder meer Chuck D (Public Enemy), Billy Gibbons (ZZ Top), Gibby Haynes (Butthole Surfers), Joan Jett, Ian MacKaye (Minor Threat), Joe Walsh (The Eagles), Dolly Parton en Barack Obama. Ook is er een leuke feature getiteld Inside the Recording of Sonic Highways, waarin we alleen het opnameproces van de tracks voor dit album kunnen volgen (met andere woorden: zonder de rest van de hierboven al beschreven documentairereeks).

Foo Fighters - Sonic Highways 4

Al met al kunnen we concluderen dat Sonic Highways sowieso verplichte kost is voor de fans van de band Foo Fighters, maar ook ieder die wel wat meer wil weten over de geschiedenis van de Amerikaanse popmuziek en liefhebbers van een goede muziek documentaire zullen deze indrukwekkende serie zeker weten te waarderen. Een pareltje in de collectie van elke melomaan.