Jimi: All Is by My Side

Toen we destijds te horen kregen dat er een biografische film over het leven van Jimi Hendrix zou worden gemaakt, met een bandlid van de band OutKast in de hoofdrol, hadden we nog de nodige twijfels over de film. Regisseur John Ridley had echter geen betere keuze kunnen maken toen hij besloot om André Benjamin de rol van de legendarische gitaargod te laten spelen in Jimi: All Is By My Side.

Jimi All Is by My Side 1

Waar je normaliter in een biografische film een totaaloverzicht te zien krijgt van het leven van een beroemd persoon heeft cineast Ridley ervoor gekozen om slechts een deel van het leven van de gitarist uit te lichten. Aan het begin van Jimi: All Is by My Side is Jimi Hendrix (André Benjamin) namelijk een nog redelijk onbekende muzikant wiens talenten worden ontdekt bij een optreden als begeleidingsmuzikant van Curtis Knight in de Cheetah Club in New York. Linda Keith (Imogen Poots), fotomodel en toenmalig vriendinnetje van Keith Richards, weet de getalenteerde gitarist over te halen om naar Londen te verhuizen om daar aan de slag te gaan als muzikant. Het is het begin van een stormachtig en avontuurlijk jaar waarin de relatief onbekende sessiemuzikant uit zou groeien tot snarenplukkende wereldster.

Jimi All Is by My Side 2

Zoals ik hierboven al aangaf waren er nog de nodige twijfels toen bekend werd dat André Benjamin, bij de meesten beter bekend als André 3000 van de groep OutKast, de hoofdrol zou gaan vertolken in een biografische film over de legendarische gitaargod. Toen daarna ook nog eens duidelijk werd gemaakt dat de erven Hendrix geen toestemming hadden gegeven om muziek van Jimi te gebruiken in de film hadden veel Hendrix-fans zo mogelijk nog minder vertrouwen in het eindresultaat van dit filmproject. Regisseur John Ridley liet zich echter door niets of niemand tegenhouden en weet met Jimi: All Is by My Side een zeer indrukwekkend tijdsbeeld neer te zetten.

In Jimi: All Is by My Side zien we een grotendeels fictief verhaal voorbijkomen, gebaseerd op het door John Ridley geschreven scenario, waarin we een minder belichte periode uit het leven van de latere wereldster te zien krijgen. Waar Hendrix voor velen het toonbeeld van 'peace, love & happiness' was, zien we in deze film een geheel andere kant van de snarenplukker. Een zeer authentiek toonbeeld ook waarin het zodoende bijna onmogelijk is om aan te geven wat er nou op feiten is gebaseerd en wat er op fictieve wijze aan het verhaal is toegevoegd. Gedurende het jaar dat Hendrix in Londen is ontmoet hij ook diverse grootheden (onder meer Rolling Stones-manager Andrew Loog Oldham, Keith Richards, Eric Clapton en Paul McCartney), die allen met een zogenaamde freeze frame worden aangekondigd wat overigens wel een beetje de vaart uit het verhaal haalt.

Jimi All Is by My Side 3

Wat de film eveneens een aangename kijkervaring maakt is het feit dat we André Benjamin zelf een aantal van de liedjes kunnen horen uitvoeren. Benjamin is duidelijk een groot bewonderaar van de gitarist uit Seattle en slaagt er dan ook in om je te laten vergeten dat je naar een acteur zit te kijken in plaats van naar de artiest zelf. Met Jimi: All Is by My Side heeft de filmmaker een rolprent afgeleverd die we gerust in hetzelfde rijtje durven te plaatsen van indrukwekkende films zoals The Rose, Ray en Walk the Line.