Blu-ray: The Hobbit - The Battle of the Five Armies

Een misstap, een volgende stap in special-effects; de The Hobbit-trilogie is het allemaal genoemd. Het heeft voornamelijk de afgelopen 3 jaar voor een flinke dosis popcornvermaak gezorgd. En of dat nou allemaal even vermakelijk was, daar zijn de meningen over verdeeld. Het laatste deel van de sage is inmiddels op blu-ray verschenen en FOK! maakt de balans op.

In het derde deel zet het verhaal zich direct na de gebeurtenissen van de tweede film voort, in tegenstelling tot deel 2, die eerst gebruik maakte van een terugblik. De draak Smaug heeft de Lonely Mountain verlaten en is erop uit om zoveel mogelijk slachtoffers te maken in Laketown. Wanneer dit voorkomen wordt door Bard, lijkt het verhaal in een flashforward te komen. Echter, Peter Jackson zou Peter Jackson niet zijn als hij het verhaal op het hoogtepunt niet hopeloos zou vertragen. Dit is overigens inmiddels een kenmerk geworden van The Hobbit in zijn algemeenheid. Wanneer er vijf legers gereed staan om met elkaar de strijd aan te gaan, barst het grootste gevecht los dat Middle-earth ooit heeft gekend (uiteraard de gevechten uit The Lord of the Rings buiten beschouwing gelaten).

Er wordt opnieuw heel erg de focus gelegd op CGI-computereffecten en minder de praktische effecten die The Lord of the Rings zo authentiek maken: de Orcs komen zo goed als allemaal uit de computer, de omgevingen worden aangepast met de computer en over het algemeen is te zien dat er een overkill is aan green-screen-shots. The Hobbit-sage is een goed voorbeeld van special effects gone wrong, de films zijn veel te afhankelijk geweest van hun aanpassing in de computer. Maar wat betreft vermaak is er, zoals gezegd, niet veel te missen. De films zitten vol met actie en zo ook dit laatste deel. 

Echter, het blijft een beetje een raar project vergeleken met zijn voorganger. Het lijkt wel of de rek er na een paar films dan toch echt uit is. En dat is jammer, want als het gewoon bij twee films was gebleven en er iets meer inhoud verdeeld werd over de eerste en de tweede film, was het misschien nog te redden geweest. 

Wel zijn er op de blu-ray weer een aantal fraaie extra's te vinden, die de pijn misschien nog iets verzachten:

Extra's:

- (00:11:39) Recruiting the Five Armies: hoe was het voor de figuranten om deel te nemen aan zo'n groot project als The Hobbit? Zij krijgen nu met deze featurette een stem.

- (00:19:59) Completing the Saga: het vergelijk met The Lord of the Rings wordt nog verder getrokken in deze featurette.

- (00:15:39) The Last Goodbye - Videoclip & Behind the Scenes: een kijkje achter de schermen tijdens de opnames van de laatste soundtrack, vertolkt door Billy Boyd.

- (00:06:07) New Zealand: Home of Middle-earth: de kijker wordt meegenomen naar de plekken waar het dan allemaal gebeurt in de film.

Ja, het zal volgens Peter Jackson nu zo zijn dat The Hobbit opgezet kan worden en er direct verder gegaan kan worden met het kijken van The Lord of the Rings. Dat zal een nee zijn voor vele fans van de originele trilogie, simpelweg omdat die veel beter is. Een ander nadeel is dat je daar toch stiekem bijna 24 uur mee bezig bent en mede als de eerste 9 uur een brok ergernis is op sommige punten, lijkt dat toch niet zo'n verstandig plan. Nee, ondergetekende zet The Lord of the Rings nog maar eens op en beschouwt The Hobbit als een bijzaak, dat voor voldoende entertainment zorgt en leuke parallellen trekt, maar voor de rest een lege huls is.