CD: Gavin James - Live At Whelans

Opeens was daar Gavin James. De Ierse singer-songwriter scoorde in Nederland een megahit met de cover van 'The Book of Love'. Met zijn subtiele gitaarspel en sterke stemgeluid weet hij het publiek, dat tevens op de plaat is opgenomen, hoorbaar te raken. Dit leidt alleen maar tot nieuwsgierigheid naar wat voor trucjes deze Ier nog meer in petto heeft, of dat het een jammerlijke eendagsvlieg is.

Gavin James bij 3FMGavin James bij 3FM

In Ierland is Gavin James hot, maar ook in Nederland begint hij op te komen. Hij staat op 9 juni in de Maassilo in Rotterdam, op 10 juni in een uitverkocht Paradiso en op 12 juni op een uitverkochte dag Pinkpop. Het moet dus wel haast veelbelovende muziek zijn, wil het zo'n publiek bereiken. Met zijn album, dat live werd opgenomen in een stampvol Whelans in Dublin, neemt hij allereerst een grote stap door zijn muziek gelijk live uit te brengen, (haast) zonder hulp van een studio. Voor 'The Book of Love' moeten we helemaal aan het eind zijn van het album, dat overigens niet in volledige volgorde opgenomen lijkt te zijn. Maar wat voorafgaat aan deze knaller is zeker ook niet misselijk.

James lijkt specifiek erg goed in het vertellen van verhalen, want in elk nummer is wel een mooi, ontroerend verhaal verscholen. Vooral 'Two Hearts' en '22' zijn voorbeelden van coming-of-age-verhalen en doen het ook erg goed bij het publiek. 'Coming Home' en 'Hole In My Heart' blijken de echte potentiële meezingers te zijn voor James, die het in elke zaal of zelfs elk stadion goed zou doen. Maar ook een aantal nummers past nergens te plaatsen, maar zijn gewoon veel van alles: meezinger, ontroerend en episch. Ook voor folk is plaats op dit album, in de vorm van het nummer 'Say Hello'. Daarmee blijkt nog maar eens dat op dit album voor ieder wat wils is te vinden. Knap, zo gevarieerd zijn op je eerste album en toch niet je eigen stijl uit het oog verliezen.

Met dit live-album heeft James definitief naam gemaakt en kan hij gaan beginnen om zijn faam buiten Ierland uit te gaan bouwen om net zo groot te gaan worden als een muzikant als Ed Sheeran, die er zelf voor gezorgd heeft dat Gavin James een platencontract kreeg. Hij is namelijk groot fan en steeds meer mensen volgen Gavin, inclusief ondergetekende. Gavin James, een eendagsvlieg? Onwaarschijnlijk. Nieuwe getalenteerde singer-songwriter? Zeker.