Blu-ray: God's Pocket

Op 2 februari 2014 verliet een groot acteur deze aarde. Eigenlijk weet iedereen dan over wie het gaat, Philip Seymour Hoffman. Er waren nog een aantal films die moesten uitkomen toen zijn dood werd gemeld. Nog een paar keer om te genieten van het talent dat Hoffman was. Onder de films die nog moesten uitkomen was ook God's Pocket, dat de Nederlandse bioscopen zelfs nooit heeft weten te halen. Met een goede reden? FOK!film zocht het uit.

In God's Pocket zien we Seymour Hoffman aan de zijde van Christina Hendricks. Wanneer hun zoon om het leven komt bij een ongeluk, vertrouwt Jeanie (Hendricks) niets van de doodsoorzaak en gaat Mickey (Hoffman) ondertussen op alle fronten onderuit, zowel financieel als persoonlijk. Jeanie wordt in haar strijd gesteund door plaatselijke columnist Richard Shellburn (Richard Jenkins), maar ook dat wil niet zo lukken. De film ontpopt zich tot een drama in een arbeiderswijk van New York in de rumoerige jaren 70.

Allereerst zit de film cinematografisch heel erg mooi in elkaar. Dat kan ook niet anders, want als cinematograaf werd Lance Acord ingehuurd, die eerder verantwoordelijk was voor indrukwekkende werken als Being John Malkovich, Lost In Translation en Where the Wild Things Are. Dat kon dus eigenlijk niet verkeerd gaan. De harde en ruwe beelden passen perfect bij het verhaal dat regisseur en scenarioschrijver John Slattery op het scherm wilde brengen. Slattery, bekend als acteur door onder meer rollen in Mad Men en Iron Man 2, maakt met God's Pocket zijn regiedebuut en doet dat op een indrukwekkend bescheiden manier. 

Alhoewel de film maar een budget van 1 miljoen dollar had en dat absoluut niet heeft terugverdiend, is deze underdogfilm er zeker een voor de filmhuis-liefhebbers. Het lijkt wel het ondergeschoven kindje te zijn van Seymour Hoffman en met deze film laat hij een nog mooiere nalatenschap achter. De rol van Christina Hendricks versterkt hem alleen maar en ook de rol van John Turturro, die zijn partner in crime speelt, zorgt voor evenwicht in de film. Enerzijds is er de onrustige geest van Mickey Scarpato, en anderzijds is daar de rustige en kalme persoonlijkheid van John Turturro, in zijn rol als Arthur 'Bird' Capezio. 

Het is dus een heerlijke wegkijkfilm, zowel voor de beelden, als voor het script en de film als geheel. Filmhuisliefhebbers en liefhebbers van alternatieve films zullen zich zeker weten te vermaken met dit knappe staaltje cinema. En ook hierdoor zal nooit vergeten wat een topacteur Hoffman was: hij wist niet alleen de grotere rollen neer te zetten, maar juist ook de kleine, zo één als Mickey Scarpato: ruwe bolster, blanke pit.