Blu-ray: Fury (Steelbook Edition)

Uit zijn eerdere creaties blijkt dat David Ayer het vak van filmmaker steeds beter onder de knie krijgt. Hij leverde eerder het cinematografische pareltje End of Watch af en is op dit moment bezig om waarschijnlijk opnieuw een hit te maken, Suicide Squad. Dit superheldenepos heeft al grote namen weten aan te trekken en al voor flink wat buzz weten te zorgen bij liefhebbers van het genre. Maar in 2014 gooide Ayer het over een totaal andere boeg en maakte de underdog Fury, waarvan eerder al een bioscoopreview te lezen was op FOK!. Blijkbaar gebeurde er nog veel meer tijdens het maken van deze film, en dit alles is te zien op de speciale steelbookeditie, die FOK!film onder de loep nam.

Allereest valt de verpakking natuurlijk op bij de aanschaf van zo'n steelbookeditie. Ze staat mooi in elke dvd-verzameling, en op zo'n editie staan altijd de meest exclusieve extra's. Ook bij Fury is dit het geval, en niet zomaar wat extra's. Op deze editie is meer dan een uur aan extra materiaal te vinden dat niet op de reguliere blu-ray of dvd-uitgave staat. En wat is er dan eigenlijk allemaal op te vinden? Een samenvatting:

Reguliere blu-ray extra's:

- (00:56:13) Deleted & Extended Scenes: bijna een uur aan scènes die ingekort moesten worden, of in zijn geheel zijn verwijderd, simpelweg omdat de film anders te lang zou worden.

- (00:11:08) Blood Brothers: de acteurs en crew vertellen over hun rollen en de omgang met elkaar.

- (00:17:32) Director's Combat Journal: de regisseur vertelt over zijn ervaringen met Fury en wat hij wilde bewerkstelligen met deze film, zelfs tijdens het schieten ervan.

- (00:12:11) Armored Warriors: The Real Men Inside The Shermans: de echte helden die hebben gevochten in de tanks die in de film worden getoond, worden aan het woord gelaten.

- (00:12:48) Taming The Beast: How To Drive, Fire & Shoot Inside A 30 Ton Tank: hoe is het nou precies om in zo'n echte Sherman-tank te rijden en er munitie mee af te schieten? Blijkbaar is dat dat echt heel anders is dan je zou denken. De vijf tanks die zijn gebruikt, waren ook nog niet zo makkelijk om te mogen lenen.

Er is voor de steelbookeditie dus een exclusieve bonusdisc, en daar is het volgende op te vinden:

- (00:46:02) Tanks of Fury: zoals de titel al zegt, wordt in beeld gebracht hoe de veldslagen met de tanks zijn gereconstrueerd. Maar deze documentaire laat zo veel meer zien dan dat. Er wordt in gesprek gegaan met veteranen, die de film eerder zagen en er hun mening over geven. Ook wordt er een historische vergelijking gemaakt, wat betreft de tanks uit Fury.

- (00:28:06) No Guts, No Glory: The Horrors of Combat: ook in deze documentaire wordt geen blad voor de mond genomen, net zoals in Fury. Je krijgt te zien hoe het was om te leven in de tijd van de Tweede Wereldoorlog en hoe de filmmakers hier invulling aan hebben willen geven in hun film.

Er kan dus bijna een middag gespendeerd worden aan het kijken van al die extra's, waaruit blijkt dat de makers van Fury begrepen hebben wat een filmliefhebber wil zien als hij de optie 'special features' selecteert. War Never Ends Quietly, en dat laat Fury op een bijzondere, harde en enigszins bescheiden manier zien.