CD: Von Hertzen Brothers - New Day Rising

Von Hertzen Brothers is een progressieve rockband die in 2000 is opgericht door de Finse broers Jonne, Kie en Mikko von Hertzen, waarvan sedert die tijd een vijftal zeer indrukwekkende albums verschenen. In 2006 brak de band door in hun thuisland met het album Approach, om daarna met zowel het album Love Remains the Same als de opvolger Star Alligned op de allerhoogste plaats in de Finse albumcharts te eindigen. Twee jaar na hun vorige album Nine Lives ligt nu een fijne en melodieuze bak progresieve rock in de vorm van de plaat New Day Rising bij de betere platenboeren.

Von Hertzen Brothers 1

Met New Day Rising heeft het Finse vijftal, dat naast de broers Jonne (zang en basgitaar), Kie (gitaar en zang) en Mikko von Hertzen (zang en gitaar) uit Juha Kuoppala (keyboards) en Mikko Kaakkuriniemi bestaat, een zeer gevarieerd album uitgebracht. Zo horen we heerlijk bombastische progressieve hard rock bij nummers als 'New Day Rising' en 'You Don't Know My Name' waarbij het pedaal stevig ingedrukt wordt. Het leeuwendeel van de plaat is echter ingeruimd voor kalm opbouwende progrock composities, waarbij we bij sommige nummers dat bombastische geluid terug kunnen horen dat wel wat doet denken aan het recentere werk van de band Muse.

In september 2014 vertrokken de mannen naar Vancouver in Canada om daar in de The Farm Studios, bekend van opnames van bands zoals Aerosmith, AC/DC, Metallica & The Cult, een tiental gloednieuwe tracks op te nemen. Hierbij zat producer Garth Richardson achter de knoppen en schuiven. GGGarth, zoals Richardson meestal wordt genoemd, werkte eerder met artiesten zoals Rage Against the Machine en Biffy Clyro en weet dus als geen ander hoe een hitgevoelige plaat behoord te klinken en dat is dan ook goed terug te horen op New Day Rising.

Wat de platen van Von Hertzen Brothers vooral zo kenmerkend maakt is de prachtige driestemmige zang. Het is mij dan eerlijk gezegd ook een beetje een raadsel dat deze groep nog niet echt is doorgebroken bij het grote publiek in Nederland. De band mag dan progressieve rock maken met een stevige dosis psychedelica, maar met liedjes als 'Black Rain' of het folky 'Dreams' zouden ook de Nederlandse hitlijsten bereikt moeten kunnen worden. Het zou tenslotte niet voor het eerst zijn dat een stevige rockband een hit scoort met een ballade. Denk maar eens aan de grootste hits van bands zoals Whitesnake, Scorpions, Metallica en meer recentelijk Triggerfinger, om er maar een paar te noemen.

Von Hertzen Brothers
Von Hertzen Brothers

Met New Day Rising laat Von Hertzen Brothers op onverbloemde wijze blijken dat men in Scandinavië tot veel meer in staat is dan alleen maar black metal en andere rumoerige Vikingmuziek. Een plaat die bij elke luisterbeurt meer van gelaagdheid prijs lijkt te geven. Een album dat bij liefhebbers van de betere progressieve rock voorlopig niet meer uit de cd-speler te krijgen is.