Tusk

Kevin Smith is een filmmaker die we vooral kennen van zijn heerlijk absurdistisch komische films zoals Clerks, de Dogma-trilogie en Zack and Miri Make a Porno. Dat de beste man zich echter ook prima weet te redden met absoluut niet-grappige verhalen, bewees hij al met de sterke film Red State in 2011, waarin de cineast ons meenam in de wereld van moordende religieuze gekken. Ook in het zwartgallige Tusk schotelt Smith ons weer een uitermate verrassend verhaal voor, dat begint als een komische roadmovie maar uiteindelijk zal eindigen als een morbide horror.

Tusk 1

In Tusk draait het om de arrogante podcaster Wallace Bryton (Justin Long), die samen met zijn vriend Teddy Craft (Haley Joel Osment) een wekelijkse radioshow op het wereldwijde web verzorgt als de Not See Party. Als Wallace op zekere dag een filmpje op YouTube ziet van een Canadees die zichzelf de Kill Bill Kid noemt, besluit hij om naar Canada te reizen om daar een interview met hem te gaan doen. Als Wallace eindelijk in Canada is aangekomen, blijkt hij daar voor de kat zijn viool naartoe te zijn gereisd. Om de dure vliegtickets toch nog iets waard te laten zijn, besluit hij om een item te maken over de oude zeeman Howard Howe (Michael Parks) die de mooiste verhalen weet te vertellen.

Nadat vriendin Ally Leon (Genesis Rodriguez) al enkele weken niks meer van Wallace heeft vernomen en hem ook niet kan bereiken op zijn mobiele telefoon, begint ze zich toch wel wat zorgen te maken. Samen met Teddy reist ze naar Canada waar Wallace van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. In Canada aangekomen ontmoet het tweetal de voormalige politieagent Guy Lapointe (Johnny Depp) die al jaren op jacht is naar een zwaar gestoorde seriemoordenaar. Wat volgt is een speurtocht waarbij ontdekkingen worden gedaan die elk denkvermogen te boven zullen gaan.

Tusk 2

Na een aantal wat minder geslaagde films keert Kevin Smith met Tusk weer terug naar het niveau van klassiekers als Clerks en Chasing Amy, waarin we eveneens een verhaal konden zien dat bol stond van de vlijmscherpe dialogen en heerlijke stonerhumor. Ook weet de cineast ons keer op keer te verrassen met een totaal onverwachte cast en wat dat betreft stelt Tusk de kijker zeker niet teleur. Zo moesten we goed kijken voordat we in Haley Joel Osment het jochie uit The Sixth Sense terug konden herkennen en ook Johnny Depp is niet te herkennen als de broodjes plettende Guy Lapointe, die nog het meest doet denken aan een combinatie van de inspecteurs Columbo en Clouseau. Depp zal trouwens ook als hetzelfde personage te zien zijn in Yoga Hosers, de volgende horrorfilm van Kevin Smith die dit jaar nog zal verschijnen.

Tusk 3

Met Tusk heeft de cineast wederom een pareltje gemaakt, dat ook zeker in de smaak zal vallen bij mensen die films als Boxing Helena en The Human Centipede wel konden waarderen. Een beetje liefhebber van absurdistische horror zal hier graag zijn tanden in zetten.