CD: Jape - This Chemical Sea

Jape is een band die voortkwam uit een soloproject van de Ierse singer-songwriter Richie Egan, waarmee in de afgelopen 12 jaar een viertal fraaie albums gevuld met electropop werden uitgebracht. Na het verschijnen van het album Ocean Of Frequency in 2011 besloot Egan dat het tijd werd voor een nieuwe fase in zijn leven en verhuisde de Ierse muzikant van Dublin naar Malmö in Zweden om daar een nieuwe opnamestudio te gaan bouwen.

Jape - This Chemical Sea

This Chemical Sea is het eerste album dat Jape in zijn nieuwe studio heeft opgenomen. Een bijzondere plaat aangezien Egan tot nu toe bekend stond als een muzikant die het muzikale heft graag zelf in handen houdt. Het is dan ook verrassend om te zien hoe de Ier samen met bandgenoot Glen Keating aan de composities voor de nieuwe plaat heeft gewerkt. Wat meteen opvalt bij het beluisteren van de vijfde plaat van Jape is de dominante aanwezigheid van synthesizers. Waar we voorheen nog de nodige invloeden uit zowel de folk als rock in de muziek van Jape te horen waren zijn deze op dit album ver te zoeken.

Voor de opnames van This Chemical Sea ging Jape in zee met producer David Wrench, die in het afgelopen jaar al zeer indrukwekkende albums wist te produceren voor onder meer Caribou, FKA Twigs en Jungle. Met This Chemical Sea heeft Jape ook een zeer persoonlijk album uitgebracht. Zo overleed de moeder van de muzikant tijdens de opnames van het album, wat Egan wist te inspireren tot het schrijven van het gevoelige 'Breath of Life'. Wat volgde was een periode waarin de muzikant veel mediteerde, wat op zijn beurt ook weer de nodige inspiratie opleverde voor het schrijven van liedjes zoals 'The Heart’s Desire' en 'Without Life In The Way'.

This Chemical Sea is uiteindelijk een zeer divers album geworden, waarbij we het psychedelische New Order-achtige 'Love On The Crest Of A Wave' en 'Ribbon, Ribbon, Ribbon' tot onze favoriete tracks rekenen. Bij dat laatste nummer kreeg Jape trouwens hulp van Conor O’Brien (Villagers) met wie een van oorsprong akoestisch liedje werd omgebouwd tot een energiek stuk dancemuziek. Ben je wel een liefhebber van dark wave of andere melodieuze synthpop dan zul je This Chemical Sea van Jape ook vast wel weten te waarderen.