The Captive

The Captive is tot op heden de laatste film van de Egyptisch-Canadese filmmaker Atom Egoyan, die ons eerder al aangenaam wist te verrassen met sterke rolprenten zoals Exotica (1994), Ararat (2002) en meer recentelijk nog Devil's Knot (2014), waarvan je hier de recensie terug kunt lezen. Ook in The Captive, waarvan het scenario werd geschreven door Atom Egoyan en David Fraser, zien we een verhaal dat ook zomaar op ware feiten zou kunnen zijn gebaseerd.

The Captive 1

Het verhaal van The Captive begint zo'n acht jaar nadat het 9-jarige meisje Cassandra (Peyton Kennedy) op klaarlichte dag uit de auto van haar vader Matthew (Ryan Reynolds) werd ontvoerd, een gebeurtenis die we door middel van flashbacks te zien krijgen. In de daaropvolgende jaren blijft de radeloze vader, die zelf door een rancuneuze agent (Scott Speedman) van de ontvoering wordt verdacht, naar zijn vermiste dochter zoeken. Na acht jaar duiken er dan opeens op het internet diverse verontrustende bewijzen op dat het meisje nog steeds in leven is en in handen is van een bende die zich bezighoudt met kinderporno. Matthew besluit niet langer te wachten op de afwachtende politie en gaat zelf op zoek naar de ontvoerders van zijn dochter. De vraag is evenwel of hij nog op tijd zal zijn.

The Captive 2

Nauwelijks een jaar nadat zijn vorige film Devil's Knot op het witte doek te zien was, is er alweer een film van Atom Egoyan op blu-ray en dvd verschenen, waarin we ons wederom kunnen vergapen aan een ijzingwekkende ontvoeringszaak. Ondanks het feit dat we in de opening van de film al te weten komen wie de gijzelnemer van het meisje is, weet Egoyan er nog steeds een film van te maken waarbij je tot het einde van het verhaal op het puntje van je stoel blijft zitten. Dat is natuurlijk ook mede te danken aan de erg sterke rol van Kevin Durand, een acteur die tot voor kort vooral bijrolletjes speelde, maar die we de laatste jaren ook steeds vaker in grotere rollen te zien krijgen. Zo was Durand onder meer als rattenvanger te zien in de bovennatuurlijke horrorserie The Strain en was hij op het witte doek te aanschouwen in onder meer X-Men Origins: Wolverine (2009), Legion (2010), Fruitvale Station (2013), Noah en Devil's Knot (beide uit 2014). Ook in The Captive weet hij op onnavolgbare wijze weer een enorme creep neer te zetten.

The Captive 3

In een tijd dat we regelmatig nieuwsberichten kunnen lezen over kindermisbruik, geeft The Captive een ontluisterend beeld van een duistere wereld waarin mensen grof geld betalen om jonge kinderen al dan niet gekleed voor een camera te zien verschijnen. Een beeld waarvan we helaas moeten concluderen dat het geen fantasie maar werkelijkheid is geworden in deze tijd. In The Captive zien we het hele gebeuren vanuit een drietal oogpunten: dat van de ouders, dat van de rechercheurs en dat van de inmiddels 17-jarige Cassandra (Alexia Fast) en haar ontvoerder Mika (Durand). Vooral de laatste twee personen spelen een grote rol in dit naargeestige kat-en-muisspel. Gelukkig worden de ranzige gebeurtenissen in de film grotendeels aan de fantasie van de kijker overgelaten. Na Prisoners hebben we met The Captive wederom een heerlijk onvoorspelbare film te pakken die de kijker weer fijn op het verkeerde been weet te zetten in een heerlijk langzaam opbouwende thriller.