CD: Broken Brass Ensemble - Brasshopper

Broken Brass Ensemble is een band die een beetje festivalganger de laatste twee jaar niet heeft kunnen ontlopen op de vele festivals die dit kleine landje rijk is. De achtpersoons band maakt namelijk een zeer aanstekelijke mix van traditionele New Orleans jazz met hiphop-, balkanbeat- en funkinvloeden en was daarmee al op menig festival te aanschouwen. Toen dan dus ook bekend werd dat er een album van de blazersgroep aan stond te komen waren de verwachtingen dan ook hooggespannen. Sinds het afgelopen weekend ligt het eerste album Brasshopper bij de betere platenboeren in de schappen.

Broken Brass Ensemble - Brasshopper

Voor de totstandkoming van Brasshopper ging de band naar de Electric Monkey Studio in Amsterdam, een studio waar ook artiesten als Caro Emerald, New Cool Collective en Fink hun hits al opnamen. Met Kasper Frenkel (Caro Emerald, Jungle By Night) achter de schuiven werden eind september 2014 een elftal spetterende tracks opgenomen, met als resultaat een uiterst divers album dat zeker niet onderdoet voor de eveneens bruisende livesets van de band.

Op Brasshopper horen we naast de zeven koperblazers en drummer van Broken Brass Ensemble ook aangename gastbijdragen van onder meer jazz zanger en pianist Ruben Hein, Town of Saints-zanger Harmen Ridderbos, New Cool Collective-bandleider Benjamin Herman en de Zwolse Fakkelteitgroep-rapper Rico. Met laatstgenoemde nam de groep het liedje 'Hoe Het Is' op, wat de laatste tijd ook regelmatig op 3FM en andere zenders wordt gedraaid. Met Brasshopper is de groep met vlag en wimpel geslaagd om hun energieke livegeluid ook in de studio vast te kunnen leggen.

Broken Brass Ensemble - Brasshopper 2

In een tijd dat de popmuziek grotendeels wordt gedomineerd door gitaarmuziek en electronica is het een verademing om de vrolijke brassklanken van Broken Brass Ensemble uit de speakers te horen knallen. Een band die op weet hoe je een feestje moet maken. Het zal me dan ook niet verbazen als we deze groep het komende seizoen wel weer de nodige keren tegen zullen komen in het festivalcircuit.