CD: Simple Minds - Sparkle In The Rain (Deluxe Edition)

Het is dit jaar alweer 31 jaar geleden dat het prachtige album Sparkle In The Rain van de Schotse band Simple Minds voor het eerst in de platenwinkels verscheen. De band had vanaf het einde van de zeventiger jaren al behoorlijk naam weten te maken met platen als Sons and Fascination en Sister Feelings Call en vooral na het uitkomen van het bombastische New Gold Dream was wel duidelijk geworden dat we met Simple Minds een toonaangevende band in het new wave-genre hadden gevonden die ten tijde van Sparkle In The Rain duidelijk op een creatief hoogtepunt van hun bestaan zat.

Simple Minds - Sparkle In The Rain (Deluxe Edition)

Sparkle In The Rain was een plaat waarop we alle kenmerkende elementen van de voorgaande albums terug kunnen horen. Op het door Steve Lillywhite geproduceerde album domineren vooral de zware baslijnen van Derek Forbes, in combinatie met het kenmerkende gitaarwerk van Charlie Burchill, de beukende drums van Mel Gaynor en de zweverige keyboards van Michael MacNeill. Met grote hits zoals 'Up On The Catwalk', 'Speed Your Love To Me' en 'Waterfront' was Simple Minds een band geworden die vooral op de grotere festivals en stadions te zien was. Inmiddels zijn we 31 jaar verder en staat de plaat van de band, die vorig jaar een sterke comeback maakte met de plaat Big Music, nog steeds als een huis.

In de Deluxe Edition van Sparkle In The Rain treffen we, naast het compleet geremasterde oorspronkelijke album, nog een cd aan met een zeer aangename hoeveelheid bonustracks. Zo bevat de cd B-kanten van singles ('Hunter and the Hunted' (de achterkant van 'Waterfront'), 'Bass Line' (de B-kant van de maxi-single van 'Speed Your Love To Me') en 'A Brass Band In Africa'), extended mixen ('Waterfront', 'Speed Your Love To Me', 'A Brass Band In Africa Chimes' (de B-kant van de maxi-single van 'Up On The Catwalk') en 'Up On The Catwalk') en een aantal single edits.  

Voor de diehard Simple Minds-fans is er trouwens ook nog een Super Deluxe Edition, waarin we ook nog eens een tweetal cd's aantreffen met een optreden van de band in Glasgow in 1984 en een nog niet eerder uitgebrachte BBC radiosessie. Daarnaast zit er bij deze editie ook nog een dvd met de 5.1 surround uitvoering van het album, een gloednieuwe mix van het album Sparkle in the Rain, de videoclips van alle hits op de plaat en een aantal zeldzame opnames uit de archieven van de BBC. De in deze review besproken Deluxe Edition van Sparkle In The Rain zit in een prachtig uitklapbaar hoesje, waarin we ook een fraai boekwerkje aantreffen, waarin we meer te weten komen over alle liedjes op dit baanbrekende album.

Simple Minds - Sparkle In The Rain (Deluxe Edition) 2

Voor veel mensen is Simple Minds een bands die naam wist te maken met platen als 'Don't You (Forget About Me)' en 'Alive & Kicking' en die mensen kunnen we dan ook zeker aanraden om dit wat minder bekende album eens te gaan beluisteren. Sparkle In The Rain is een pareltje dat zelfs na 31 jaar nog steeds niet gedateerd klinkt.