Woolfe: The Red Hood Diaries

Sinds de Kickstarter van Woolfe werd besproken op FOK!, was ik zeer geïnteresseerd in deze grimmige Belgische platformgame. Het verhaal van Roodkapje is herschreven tot een brute steampunk-variant, waarin je vijanden met een bijl en magie te lijf gaat terwijl je puzzels oplost.

Woolfe wordt gemaakt door de kleine studio GRIN, die bestaat uit zes medewerkers. Het spel verschijnt in twee delen. Het eerste deel is net uit en het tweede deel wordt verwacht in augustus van dit jaar.

Graphics, geluid en zo
Woolfe is een indiegame en geen AAA-product, dus moet je het ook als een indie beoordelen. Daarentegen kan het makkelijk de strijd met AAA-games aan. De tekeningen en de omgevingen zijn met veel zorg gemaakt. Dat zie je terug in de prachtige beelden. Omdat het een indiegame is, missen er zaken zoals gezichtsanimatie, maar dat maakt voor het verhaal niet uit. Af en toe is er wat ‘screen tearing’ op te merken, maar gelukkig is dat niet storend.

Woolfe – The Red Hood Diaries
De muziek is passend en goed. Je voelt constant de drang om door te gaan met het verhaal. Veel van de tekst in Woolfe is op rijm, maar gelukkig wordt dit niet krampachtig vastgehouden en zijn de rijmvondsten erg origineel. Verwacht dus niet het niveau van sinterklaasrijmelarij, maar leuke woordvondsten waarbij de rijm als middel dient om het verhaal te vertellen.

Woolfe heeft nog wel een aantal kleine bugs. Zo ging ik op een moment lomp dood in een level, maar werd ik steeds teruggezet op de ‘verkeerde’ plek zodat ik er niet uit kon komen. Gelukkig heb je dan de optie om de puzzel opnieuw te starten, zodat je nooit erg veel opnieuw hoeft te doen.

Woolfe – The Red Hood Diaries

Verhaal
De hoofdpersoon is een jonge vrouw genaamd Red, achternaam Hood. Haar moeder is jaren geleden plotseling verdwenen en haar vader overleed onder verdachte omstandigheden in de fabriek van de keiharde zakenman B. B. Woolfe. Red is opgevoed en getraind door haar oma. Zij gaat naar de stad Ulrica om de waarheid te achterhalen betreffende haar ouders en om wraak te nemen op Woolfe, die zij verdenkt van vuil spel.
Opmerkelijk genoeg heeft het spel de naam van de slechterik Woolfe en niet de naam van de heldin.

Gameplay
Woolfe is een 2,5D platformspel, vergelijkbaar met Oddworld: New 'n' Tasty en Trine 2. Er zijn meerdere soorten levels en heel verschillende omgevingen. Dat houdt de vaart erin en je blijft dus benieuwd naar wat er nu weer op je pad komt. Woolfe zit vol met puzzels en vijanden. Gelukkig kun je jezelf verdedigen met een grote bijl en magie. Gedurende het spel word je steeds sterker, maar dat geldt uiteraard ook voor je tegenstanders.

Woolfe – The Red Hood Diaries

Door het spel heen zijn er mandjes en kisten met appels die je wat gezondheid geven. Soms laten verslagen vijanden, naast magie, ook appels vallen. Interactieve elementen in de levels glimmen om je een hint te geven. In het begin van het spel lijkt dat suf en overbodig, maar al snel kijk je er hoopvol naar uit. De puzzels variëren namelijk sterk in moeilijkheidsgraad. Je moet de oplossing gewoon 'zien', anders lukt het echt niet. Zo is er een level met een speedrun waar je uiteindelijk een poort door moet. Als je dat niet weet, dan ren je zonder resultaat heen en weer over het hele parcours. Vaak is er voor de puzzels slechts één oplossing en dat is jammer. Ook is er geen systeem om een ‘hint’ te vragen aan het spel als je er niet uitkomt.

Woolfe – The Red Hood Diaries

Dagboek
De naam van het spel geeft al aan dat het dagboek belangrijk is. In de levels zijn op verschillende punten grote 'W'-symbolen verstopt, die meer info weergeven in je dagboek. Dit is zeer de moeite waard want GRIN heeft veel tijd gestoken in het achtergrondverhaal. Er zijn zó veel tekeningen, concept art en informatie te verzamelen, dat het de indruk wekt dat er meer in de Woolfe-reeks zit dan slechts twee delen. Om alle W’s te verzamelen moet je af en toe wel teruggaan en dat is erg leuk voor de replayvalue. In het begin is het verhaal goed te volgen, want haast iedereen is wel bekend met het verhaal van Roodkapje. Maar al snel komen er verwarrende elementen voorbij uit het gezinsleven dat niet lijkt te kloppen. Dan kun je dus in je dagboek meer van de achtergrond te weten komen.

Woolfe – The Red Hood Diaries

Conclusie
Woolfe is een platformspel met een leuke opzet. De gameplayelementen zijn niet allemaal even origineel, maar het verhaal is dat juist wel. Het is uitdagend en vaak pittig, maar zeer bevredigend. Als je van platform en goede verhalen houdt, dan zit je goed. Het spel is aan de korte kant, maar heeft ook een klein prijsje (€9,99 op Steam). Daarnaast is er heel veel diepgang te vinden en speel je de levels zeker nog een keer opnieuw om alle W’s te verzamelen. Woolfe is zeker de moeite waard om aan te schaffen. Je kunt ook even wachten tot deel twee uitkomt, of er wat patches zijn geweest om een paar bugs op te lossen en het hele spel in één keer uit te kunnen spelen, maar ik raad je aan alvast te genieten van dit Belgische lekkernijtje.

Pluspunten
Minpunten
  • Sterke vrouwelijke hoofdrol
  • Origineel verhaal
  • Erg mooie tekeningen
  • Eindelijk leuke rijm in een game
  • Korte game
  • Vaak maar één oplossing voor de puzzels
  • Geen hints voor de puzzels
  • Enkele kleine bugs
Gespeeld op pc met Xbox 360-controller.
Later dit jaar komt Woolfe ook uit voor Xbox One en PlayStation 4.