Concert: Menhir + Mannheim + Raketkanon, Leeuwarden, Asteriks

Het was gisteravond weer gezellig druk in Poppodium Asteriks in Leeuwarden. Dat was ook niet zo vreemd want er stonden maar liefst drie erg fijne bands op het programma, waarbij het toegestroomde publiek in de voormalige stadsgevangenis een stomende combinatie van loodzware stonerrock, avontuurlijke progressieve rock en experimentele noise voorgeschoteld kreeg.

De avond begon met het Gronings-Utrechtse trio Menhir. Menhir is een stoner powertrio dat vooral opvalt vanwege het feit dat de groep uit een drummer en twee bassisten bestaat. De band speelt loodzware stoner- en sludgemetal, doorspekt met samples van allerlei toespraken uit het verleden. Muzikaal gezien zit Menhir zo ongeveer in dezelfde hoek als bands zoals Electric Wizard, Sleep en Melvins. De band, bestaande uit de bassisten en zangers Arjan en Frank en drummer Sven speelt een explosieve en energieke set waarbij we vooral werk van de Uberlith en Uberlith II EP's voorbij horen komen. Uiteraard gaat dat gepaard met de nodige feedback van de versterkers die voluit open staan en daardoor lijkt het alsof de band een set bestaande uit slechts één nummer van 32 minuten vertolkt. Een fijn begin van een avondje stevige muziek.

Menhir
Menhir

Na Menhir was het de beurt aan de band Mannheim. Nu had ik eerlijk gezegd nog niet van de band gehoord tot gisteren maar dat maakte de verrassing alleen maar des te groter. Mannheim is een viertal heren die heftige progressieve instrumentale mathrock spelen, waarbij we echter ook duidelijk de invloed van artiesten zoals Soft Machine en Gong terug kunnen horen. Mannheim maakt muziek die je als een onzichtbaar monster bij je strot grijpt om je daarna niet meer los te laten totdat de muziek weer is gestopt. Vooral het scheurende blaaswerk van saxofonist Otto geeft de groep een duistere en dreigende jazzy sfeer. Bij de alles en iedereen omver blazende set speelt Mannheim voornamelijk werk van hun eerste album Super-Empowered, waarvan binnen enkele weken een herpersing op vinyl zal verschijnen. Bij het overdonderende optreden in Asteriks weten de mannen van Mannheim daar nog een extra dimensie aan toe te voegen waardoor dit een live-ervaring is die niet snel vergeten zal worden. Al was het alleen al om het afsluitende nummer 'Beast' waarbij de mannen het midden van de concertzaal opzochten voor een zinderende finale.

Mannheim
Mannheim

Als laatste band van de avond waren de mannen van de Belgische band Raketkanon aan de beurt. Raketkanon is een band die haar bandnaam alle eer aandoet met een uiterst energieke set. In de paar jaar dat Raketkanon nu bestaat heeft de groep al een gedegen livereputatie op weten te bouwen en ook bij het optreden in Asteriks knalt de vloeibare adrenaline als het ware uit de speakers bij een set die we het beste zouden kunnen omschrijven als electronische sludgecore met een stevige dosis psychedelica. Bij de knallende set worden vooral nummers van het pas verschenen album RKTKN #2 gespeeld al is er ook nog wel wat ruimte voor ouder werk. Raketkanon is een gezelschap dat als geen ander de juiste elementen uit diverse muziekgenres weet samen te voegen tot een eigenzinnig brouwsel waarbij we zelfs dubstep-achtige ritmes terug kunnen horen naast de grommende bass-synths, het adhd-achtige gitaarwerk en een zanger wiens stembanden onderaan zijn ruggegraat lijken te zitten.

Al met al kunnen we concluderen dat het een zeer gevarieerde avond is geworden waarbij slechts één overeenkomst was en dat was het overweldigende volume waarmee de bands hun beste kunnen lieten horen en zien. Een zeer geslaagd gebeuren waarbij vooral het optreden van de bands Menhir en Mannheim naar (veel) meer smaakte.