CD: Arcane - Known/Learned

Het was alweer zes jaar geleden dat het indrukwekkende album Chronicles of the Waking Dream van de Australische progressieve metalband Arcane verscheen. Nu was hun debuutplaat Ashes al veelbelovend goed maar na het verschijnen van die tweede plaat in 2009 werd het toch wel duidelijk dat Arcane één van de meest toonaangevende Australische bands in het genre mag worden genoemd. De afgelopen jaren werd er hard gewerkt aan een opvolger en dat resulteerde in het indrukwekkende dubbelalbum Known/Learned, met meer dan twee uur aan hoogstaande progressieve metal.

Arcane - Known Learned
Arcane - Known Learned

Toen eerder dit jaar het imposante dubbelalbum Juggernaut: Alpha & Omega van Periphery verscheen gaf ik al aan dat de band die dat nog wou verbeteren van goede huize moest komen. We hebben daar dus niet zo lang op hoeven te wachten. Met Known/Learned hebben de mannen uit Brisbane een majestueus conceptalbum afgeleverd waarop alle uithoeken van de progressieve metal worden aangedaan. Toen de band vorig jaar een crowdfundactie op had gezet om dit nieuwe album te bekostigen bleek al snel dat de fans de groep nog niet vergeten waren. In slechts drie dagen werd de benodigde 10.000 dollar binnengeharkt waarna begonnen kon worden met de totstandkoming van Known/Learned.

Arcane - Known Learned 2

Known/Learned is een conceptalbum dat uit een tweetal delen bestaat. Zo horen we op de eerste cd, die Known heet, de hardere kant van de groep voorbijkomen. In dik 70 minuten neemt de groep ons mee op het eerste deel van een avontuurlijke muzikale reis in een achttal hoofdstukken, met een zinderend slotstuk ('Learned') van maar liefst 23 minuten. Maar dat is iets waar een beetje progrockliefhebber geen enkel probleem mee zal hebben. Zanger Jim Grey beschikt namelijk over een prima stem die zo nu en dan wel wat doet denken aan die van zowel Maynard James Keenan (Tool) en Ian Kenny (Karnivool). De muziek van Arcane is bepaald geen lichte kost, maar is voor een progressieve metalband evenwel toegankelijk als voor iemand die wat minder bekend is met het genre.

Op cd 2 met de titel Learned komen we vervolgens de wat meer relaxte nummers van de groep tegen. Progressieve metal is namelijk niet per definitie een bombastisch stuk melomaan geweld. Learned doet wel wat denken aan het akoestische werk van Pain of Salvation en het imponerende toetsenwerk van Matt Martin maakt het zo mogelijk nog gevoeliger. Known/Learned is een technisch zeer hoogstaand dubbelalbum geworden dat eigenlijk niet in woorden omschreven kan worden maar wat je moet beleven. Waar veel dubbelalbums verzanden in herhaling of opgevuld worden met overgebleven composities is daar bij deze plaat van Arcane zeker geen sprake.

Arcane - Known Learned 3

In de muziekwereld geldt een ongeschreven regel dat bands bij hun derde album hun definitieve geluid te pakken hebben en wat betreft zit het met Arcane wel goed. Met Known/Learned is het gewoon zo'n 125 minuten genieten van een stel getalenteerde Australische muzikanten. Ben je dus wel een liefhebber van bands als Anathema, Riverside of de hierboven al genoemde bands, dan mag dit epische dubbelalbum eigenlijk niet in je cd-rek ontbreken.