CD: The Midnight Ghost Train - Cold Was the Ground

De afgelopen maand arriveerde de derde plaat van het uit Topeka in Kansas afkomstige stonertrio The Midnight Ghost Train bij de betere platenwinkels. Na hun spetterende titelloze debuutplaat uit 2010 en de overtreffende opvolger Buffalo uit 2012 waren de verwachtingen hooggespannen toen bekend werd dat er een derde plaat aankwam. Met Cold Was the Ground weet The Midnight Ghost Train al deze verwachtingen meer dan waar te maken met een zeer veelzijdig album.

The Midnight Ghost Train - Cold Was the Ground

De band bestaat al sinds 2008 en wist in de afgelopen jaren al behoorlijk naam te maken in de scene met hun beukende concerten. Zo was de band in 2013 in Nederland te zien op toonaangevende stonerfestivals als Roadburn in Tilburg en Into the Void in Leeuwarden. The Midnight Ghost Train is een band die vooral bekend staat omdat zij op onnavolgbare wijze ouderwetse hardrock, stonerrock en delta-blues om weten te smelten tot een bruisend en eigenzinnig geluid.

Cold Was the Ground is de eerste plaat van de groep op het Oostenrijkse Napalm Records, waarbij de groep vorig jaar een platencontract tekende. Muzikaal gezien gaat The Midnight Ghost Train verder op hetzelfde spoor dat al werd bereden op het vorige album Buffalo, dat naar de mening van uw bescheiden recensent toch wel één van de beste stoneralbums van 2012 was. Zo wordt bij het leeuwendeel van de 11 tracks op de plaat de gashendel weer stevig aangetrokken. Maar naast de stevig beukende stonerrock heeft The Midnight Ghost Train een momentje van rust op de plaat ingelast in de vorm van het spookachtige 'The Little Sparrow' waarbij we zelfs aan Tom Waits moesten denken.

The Midnight Ghost Train
The Midnight Ghost Train

Ben je dus wel een liefhebber van de betere stonerrock met een stevige dosis hardrock en blues en kun je bands als Clutch, Atomic Bitchwax en/of Red Fang wel waarderen, dan kunnen we je zeker aanraden om deze plaat eens te gaan beluisteren. Mocht je trouwens zelf willen ervaren hoe de band live klinkt dan kun je morgenavond in Leeuwarden terecht, waar The Midnight Ghost Train samen met de stoners van Ortega uit Groningen voor de prijs van 1 biertje/pretsigaret hun beste kunnen laten horen en zien in Poppodium Romein.