My Blue Van - Hush

Ze worden wel hét talent van het moment genoemd: de Utrechtse band My Blue Van. Na het succes van hun debuutalbum As Colours Change, dat zorgde voor een gekte tijdens de presentatie in het uitverkochte EKKO, zijn ze nu terug met hun tweede album Hush. Maakt het al die verwachtingen waar en belangrijker, weet het As Colours Change te overtreffen?

Het album start met de titelsong 'Hush', dat tekstloos is. Enigszins wennen, maar door de muziek lijkt het wel alsof er een verhaal verteld wordt. Dit is mede te danken aan de voorzichtige tempoverschillen in het album. Daarna volgt een van de beste songs van het hele album, het heerlijke '25 Nights and Days'. Dat nummer valt ook uitermate goed mee te zingen, iets wat niet van alle nummers op het album te zeggen valt. Er volgen nog een aantal goede bluesachtige nummers, waarvan 'Float' het meest uitblinkt door de tekst die zich direct in je hoofd brandt en er ook voorlopig niet meer uit gaat. Uiteindelijk wordt er langzaamaan een einde aan gebreid door 'Wave', 'Storm' en 'Dementia', dat alle drie nummers zijn waarvan het refrein (net als 'Float') niet meer uit je hoofd gaat. 'Wave' lijkt erg beïnvloed te zijn door bands als Kings of Leon

Wat apart is aan het album, zijn de tempoverschillen en het spelen met diverse stijlen. Zo kan een nummer als 'Float' geschaard worden onder het alternatieve genre, terwijl 'Sail Away' weer een mix is tussen blues/jazz en wat rockinvloeden. Het worden al met al gezonde mixen van verschillende genres en dat valt niet altijd te zeggen over dit soort overgangen. De angstaanjagende toon en de daarbij horende tekst weten binnen te dringen tot de ziel.

My Blue Van lijkt inderdaad een band te zijn waar nog veel van verwacht kan worden, al is het misschien wel in het alternatieve circuit. Ze lijken nog niet ervaren genoeg om op festivals te spelen en ze moeten echt nog een eigen sound gaan ontwikkelen, anders zal een publiek zich niet kunnen identificeren met de muziek van My Blue Van. Hush is een heerlijke relaxplaat, die het goed doet op een zondagmiddag als deze.