CD: Dan Deacon - Gliss Riffer

Drie jaar na het bombastische America is de uit Baltimore (Maryland) afkomstige geluidskunstenaar Dan Deacon weer terug met zijn nieuwe album Gliss Riffer, waarmee de Amerikaanse muzikant wederom zijn ongrijpbare veelzijdigheid laat beluisteren. Deacon, die eerder in onder meer een grindcoreband, een skaband en een kamerorkest speelde, is sinds 2007 als solo-artiest actief en maakt hyperactieve electronische muziek stampvol zwaar overstuurde stemmetjes en vage sampletjes.

Dan Deacon – Gliss Riffer
Dan Deacon – Gliss Riffer

Gliss Riffer werd opgenomen in Deacons eigen studio waar hij ook zijn vorige album op de gevoelige band wist vast te leggen. Muzikaal gezien zit de producer in dezelfde uithoek van het muzikale universum waar we ook artiesten als Animal Collective, Panda Bear en Aphex Twin tegenkomen. Soms levert dat catchy popliedjes op zoals 'Feel The Lightning', 'When I Was Done Dying' en 'Learning To Relax'. Deacon is echter het meest op dreef in cacophonische geluidsvelden, die als een futuristische nachtmerrie uit de speakers komt spatten, zoals het neurotische 'Meme Genarator', het buitenaards spacende 'Take It To The Max' en de afsluitende track 'Steely Blues', een track die ook zeker in aanmerking zou komen voor de Misleidende Songtitel-award als die al zou bestaan.

Dan Deacon is een artiest waarbij geen middenweg bestaat. Of je vindt zijn muziek geweldig om je hebt er helemaal niks mee. Deacon is als een schilder die zijn landschappen schildert met hypnotiserende klanken en die de luisteraar meeneemt in een muzikaal avontuur waarbij alle uithoeken van het electronische segment worden bezocht. Deacon is echter ook een liefhebber van new wave-achtige klanken uit de jaren tachtig en dat is ook goed terug te horen op deze plaat. Ben je dus wel een liefhebber van experimentele electronische muziek dan kunnen we je zeker aanraden om dit pareltje eens een goede luisterbeurt te geven. Fans van de hierboven genoemde artiesten mogen Gliss Riffer van Dan Deacon in elk geval niet in hun collectie laten ontbreken.