Big Star: Nothing Can Hurt Me

Het is mij altijd een beetje een raadsel geweest waarom de band Big Star, die in 1971 werd opgericht door Alex Chilton, Chris Bell, Jody Stephens en Andy Hummel, destijds nooit heeft weten door te breken. De band speelde prachtige Beatlesesque popliedjes met prachtige samenzang, die nogal eens aan zowel The Byrds als Crosby, Stills, Nash & Young deed denken. Big Star maakte een drietal prachtige albums en was een grote inspiratiebron voor bands zoals The Posies, R.E.M., Teenage Fanclub, The Replacements, William Seen's Transport Music en ettelijke andere bands, maar desondanks wist de groep uit Memphis tijdens haar bestaan niet echt bekend te worden bij het grote publiek.

Big Star: Nothing Can Hurt Me

Filmmakers Drew DeNicola en Olivia Mori maakten een indrukwekkende documentaire over de groep, die vanaf de jaren tachtig een cultstatus zou krijgen en die van grote invloed was op de indiepop uit dat tijdperk. In de documentaire Nothing Can Hurt Me krijgen we, aan de hand van interviews met voormalige bandleden, mensen uit de omgeving van de band en artiesten die door Big Star werden geinspireerd, een behoorlijk uitgebreid beeld van de in die tijd zeer ondergewaardeerde band. Ondanks lovende recencies van de critici sloegen de albums van Big Star destijds gewoon niet aan bij de grote massa.

Big Star: Nothing Can Hurt Me 1

Net als bij veel andere grote artiesten werd de kwaliteit van Big Star ook pas erkent nadat de groep al jaren niet meer bestond. Gitarist en zanger Chris Bell overleed in 1978 na een auto-ongeluk, gevolgd door zanger Alex Chilton (hartkwaal) en bassist en zanger Andy Hummel (kanker) in 2010. In de documentaire van DeNicola en Mori krijgen we naast de gesprekken met vrienden en bekenden van Big Star ook een enorme hoeveelheid foto's en filmbeelden te zien die nog nooit eerder uit waren gebracht. Big Star was een band die haar tijd duidelijk ver vooruit was en die tot de dag van vandaag als inspiratiebron kan worden gezien voor veel hedendaagse bandjes.

Extra's:
Deleted Scenes (10.32 min)
Een aantal niet in de documentaire gebruikte interviews over de tournee van 1972, het optreden in Max's Kansas City in 1973 en de tournee in 1974.

Featurettes:
Chris Bell (18.40 min)
Alex Chilton (24.09 min)
Big Star in the Studio (15.13 min)

Trailer (02.22 min)

Big Star: Nothing Can Hurt Me 2

Wil je dus wel eens wat meer te weten komen over de band die dat aanstekelijke liedje uit The 70's Show heeft geschreven dan mag je Big Star: Nothing Can Hurt Me zeker niet missen. Maar ook een ieder die een prima muziek documentaire wel kan waarderen kunnen we deze fijne release zeker aanraden. Als bonus krijg je er dan ook nog eens een cd bij met daarop #1 Record en Radio City, de eerste twee albums van de cultband Big Star.