Desert Haze

Vier jaar na Fronterismo en Blue Meridian besloot de Vlaamse documentairemaakster Sofie Benoot dat het tijd werd om haar VS-trilogie af te sluiten, dus vertrok ze naar de Verenigde Staten om daar opnames te maken voor haar documentaire Desert Haze. In een aangenaam kalm tempo verhaalt de film namelijk over het verleden, heden en toekomst van Amerika en de rol die diverse mensen daarin hebben gehad.

Desert Haze

Bij een woestijn zullen veel mensen denken aan een dorre zandvlakte waar eigenlijk geen enkele vorm van leven mogelijk lijkt te zijn. Aan de hand van oeroude tekeningen in grotten en versleten karrensporen weet men dat er voor zover men na kan gaan altijd al mensen in de woestijn zijn geweest. In het westen van de Verenigde Staten ontmoet Sofie een bont gezelschap van mensen die elk een eigen reden hebben om zich in het desolate gebied te bevinden. Zo is er een groep afstammelingen van de vroegere pioniers die de trektocht van hun voorouders door het barre land naspelen, een Japanse man die naar Amerika ging nadat hij de countrymuziek van Jimmy Rodgers had ontdekt en een groepje jonge Amerikanen die aan het trainen zijn voor een eventuele missie naar de planeet Mars.

Desert Haze 1

Wat Desert Haze vooral een lust voor het oog maakt, zijn de prachtige lange opnames van de meest uiteenlopende surrealistische landschappen. Terwijl we de dust devils door het zand zien rollen, horen we het verhaal van een oude Shoshone-indiaan, die weet te vertellen dat zijn voorouders daar al rondliepen in de tijd van de sabeltandtijger. Daarnaast is er ook de nodige ruimte voor onderzoeken naar een recenter verleden. Zo zien we archeologen met grote metaaldetectors zoeken naar restanten van in de woestijn gecrashte vliegtuigen en naar sporen van de beruchte interneringskampen waarin Japanse Amerikanen werden opgesloten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Desert Haze 2

Wat ook zeker opvallend is in deze imponerende documentaire is de totale afwezigheid van achtergrondmuziek. De enige melomane klank die de prachtige camerabeelden begeleidt is het fluiten van de wind die nimmer afwezig lijkt te zijn in het desolate zanderige landschap. Ben je dus wel een liefhebber van documentaires en in het bijzonder over de geschiedenis van de Verenigde Staten? Dan is Desert Haze een film die je zeker niet mag missen. Een zeer fraaie documentaire die het land van de onbegrensde mogelijkheden eens van een veel minder bekende kant laat zien.