American Sniper

Een van de laatste Oscar-genomineerde films in het lijstje Beste Film die in Nederland nog niet was verschenen. De film stond ook wel bekend als de gevaarlijke underdog in de race om het gouden beeldje dankzij zijn late release in de VS. Maar nu, een week na de Oscars, is American Sniper dan ook eindelijk in Nederland te zien.

American Sniper 1

De film is een biografie over Chris Kyle, gespeeld door Bradley Cooper. Chris staat bekend als de dodelijkste scherpschutter van het Amerikaanse leger. In de film zien we een aantal tours van Chris in Irak, maar ook zien we hoe de man thuis was en hoe de band met zijn vrouw veranderde als gevolg van de oorlog. Clint Eastwood nam voor deze film de regiehonneurs waar en heeft weer een prima film afgeleverd. Hij bespaart ons niet van Amerikaans patriottisme (je kan ook bijna niet anders verwachten) maar vergeet daarbij niet dat een oorlog vooral duistere kanten heeft. Verwacht dus geen taferelen zoals je ze in een film van Michael Bay zou zien, met soldaten die in slow motion met een dikke sigaar in de mond lachend op de camera aflopen terwijl we op de achtergrond een Amerikaanse vlag zien wapperen. Nee, deze film laat zien wat de oorlog met een mens doet.

Bradley Cooper blijkt daarbij de perfecte keuze te zijn geweest voor Chris Kyle. Cooper is een fysieke verandering ondergaan waardoor hij werkelijk gigantisch is geworden. Maar buiten dit fysieke weet Cooper ook de emotie en de verandering van 'redneck' Kyle naar de 'legend' overtuigend te brengen. Hij zit in elke scène in deze film en daarom moet hij dit ook dragen. Cooper is niet voor niks genomineerd voor Beste Acteur, want dat is inderdaad wat hij doet: de film dragen. Echter laat de film buiten de aandacht voor Chris Kyle toch wat steken vallen.

American Sniper 2

Zo is de film onevenwichtig opgebouwd. Gezien de nadruk op het leven van Kyle zou Sienna Miller, die als Taya de vrouw van Kyle speelt, net zo veel aandacht moeten krijgen als de missies die Kyle in Irak uitvoert. Chris komt tussen de missies door een aantal keer thuis maar zijn persoonlijke ontwikkeling ten opzichte van de man die hij eerder was had beter benadrukt kunnen worden. Dit valt voornamelijk op tegen het einde als een karakterverandering die normaal jaren duurt in tien minuten wordt verwerkt, terwijl vlak daarvoor een actiescène uitgerekt wordt tot twintig minuten. Tevens blijft daardoor de blik van de thuisblijvers wat onderbelicht, wat jammer is voor de actrice Miller.

Kritiekpuntjes terzijde geschoven is American Sniper een zéér degelijke film die volledig gedragen wordt door de knappe acteerprestatie van Bradley Cooper gemengd met goede actie, die net iets meer biedt dan het gros van de blockbusters.