Concert: The Exploited, Drachten, Iduna

Toen vorig jaar bekend werd gemaakt dat de band The Exploited naar Drachten zou komen voor een exclusieve clubshow was dat groot nieuws voor de fans van de Schotse punkband. Begin 2014 had de toen 56-jarige zanger Wattie Buchan een hartaanval gehad op het podium tijdens een concert in Portugal en het duurde dan ook een behoorlijke tijd voor de oude punker weer op krachten was gekomen. Gisteravond was het dan zover. Maar liefst drie legendarische punkbands stonden er op het programma en dat leverde, net als een jaar of vier geleden, weer een afgeladen concertzaal op, vol met punkers, skinheads en andere mensen, die elk een fijn stuk harde punkmuziek wel kunnen waarderen.

Poster Iduna 27-02-2015 2

De avond begon met de enige Nederlandse band op het programma en dan hebben we het natuurlijk niet over zomaar een band. Murder Inc III is een band die al sinds de late jaren zeventig actief is en die vooral in de tachtiger jaren naam wisten te maken in het punkcircuit met spraakmakende optredens, een elpee en diverse bijdragen aan diverse verzameltapes. In 2014 was er een reunie van bands die destijds op de elpee Babylon Bleibt Fahren meededen en ook de band Murder Inc III was daar van de partij. Wat meteen opviel bij het concert gisteravond in Iduna was de energie die dit viertal, in dezelfde line-up als destijds in 1986, nog steeds uitstraalt. Uiteraard mocht ook het lijflied 'Stoer Zonder Studs' niet ontbreken in de explosieve set waarbij we vooral veel oud werk voorbij hoorden komen. Murder Inc III mag dan inmiddels uit een stel oude rotten bestaan, het vuur is in elk geval nog lang niet uitgedoofd en ze zullen de komende maanden nog wel op de nodige podia in het land te zien zijn en dat mag een beetje zelfbenoemd punkliefhebber zeker niet missen.

Ook de tweede band van de avond mogen we zeker onder de oudere garde rekenen. Sham 69 is een Engelse punkband die in 1976 werd opgericht en die we dus ook zeker tot de pioniers van de Britse punkscene mogen rekenen. De band, met oud-gedienden Jimmy Pursey (zanger sinds 1975) en Dave Parsons (gitarist sinds 1977), maakt nog steeds van die heerlijke streetpunk met een hoog meebrulgehalte en dat werd dan gisteravond ook voluit gedaan bij liedjes als 'Hersham Boys'. 'Borstal Breakout', 'Angels With Dirty Faces' en nog vele andere klassiekers. Uiteraard werd er afgesloten met de punkanthem 'If the Kids Are United', waarna de stemming er meteen inkwam voor het laatste optreden van de avond.

Begin een gesprek met een liefhebber over Britse punkbands en de kans is groot dat ook de naam van The Exploited zal vallen. Net als bands zoals The Sex Pistols, The Cockney Rejects en Angelic Upstarts was de Schotse band The Exploited ook één van de toonaangevende bands in de scene. Van de vroegere bezetting van de band zijn alleen de broers Wattie (zang) en Wullie Buchan (drums) overgebleven, maar dat weerhoudt de mannen niet om nog steeds veel van het oudere werk te spelen. Samen met bassist Irish Rob (Karma To Burn) en gitarist Matt Justice (ex-Man of the Hour) storten de oerpunkers zich op een heerlijke set waarbij we tracks uit het gehele oeuvre van de groep voorbij horen komen, al hebben sommige liedjes de tand des tijds niet helemaal ongeschonden doorstaan. Zo hoorden we een vrij snelle uitvoering van het normaliter trage 'Troops of Tomorrow', terwijl 'Dead Cities' weer een stuk langzamer werd gespeeld dan vroeger.

Na een toch wel spetterende set met klassiekers zoals 'Let's Start a War (Said Maggie One Day)', 'Exploited Barmy Army', 'Alternative', 'S.P.G.', 'Maggie' en ' Army Life' volgde er nog een toegift waarbij een aantal mensen uit het publiek het podium opgetrokken werden om samen met Jimmy Pursey van Sham 69 en The Exploited een knallende uitvoering te spelen van het anthem 'Sex and Violence' en de Exploited-klassieker 'Punks Not Dead'. Al met al kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde avond die aanvoelde als een soort van reunie. Mocht je zelf willen ervaren hoe dat is dan kun je vanavond naar de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, waar zowel Sham 69 als The Exploited te zien zullen zijn op het Scumbash Festival.