CD: Southern - Southern EP

Southern is een Iers duo dat in relatief korte tijd flink naam heeft weten te maken in hun thuisland. Van het duo, bestaande uit de broer en zus Thom en Lucy Southern, verscheen vorig jaar hun eerste EP, waarop een uitgebreide tournee door het Verenigd Koninkrijk volgde, samen met de eveneens zeer populaire artiesten Jake Bugg, Bastille en The Kooks. Ondanks het zeer drukke tourschema zag Southern toch kans om aan nieuw materiaal te werken en zo verscheen de afgelopen week een nieuwe EP van het duo in de schappen, die we ook kunnen beluisteren als een voorproefje voor het eerste album van Southern dat later dit jaar gaat verschijnen.

Southern EP

Thom en Lucy Southern werden in de vroege jaren negentig geboren in Manchester als kinderen van een reislustig gezin. Uiteindelijk zou de familie Southern in Belfast terechtkomen waar de broer en zus al snel besmet raakten met het muzikantenvirus. Waar Thom zich vooral liet inspireren door artiesten zoals The White Stripes en Radiohead, was zijn zus Lucy meer een fan van The Beatles en Neil Young. Al deze en andere artiesten zijn dan ook duidelijk van invloed geweest op de vijf catchy indiepopliedjes die we op deze nieuwe EP aantreffen.

Op de Southern EP komen we met 'Cool Kid', 'World Don't Shine' en 'Shout It' een drietal tracks tegen die ook al de eerste EP uit 2012 te vinden waren en die voor deze release in een nieuw jasje werden gegoten. Southern is een bandje dat aan zowel Adam Ant als Suede doet denken, maar dat is zich niet zo vreemd als je beseft dat het duo, dat ook wel wordt omschreven als de Ierse White Stripes, voor de opnames van deze EP met veteraanproducer Ian Broudie de studio ingingen. Broudie kennen we uiteraard ook van zijn uitstekende werk voor legendarische bands zoals onder meer Echo & the Bunnymen, The Fall en The Icicle Works, maar ook bij jongere bands zoals The Coral, The Subways, The Zutons, Noir Desir en I Am Kloot mocht Broudie achter het mengpaneel plaatsnemen tijdens hun plaatopnames.

BBC diskjockey Gerry Anderson noemde Southern één van de meestbelovende singer-songwriter-duo's uit Ierland en wat dat betreft kunnen we het met de Brit eens zijn. Southern maakt catchy popliedjes die je meteen in je kop blijven zitten en die je na één keer beluisteren al meteen mee kunt neurieën. Ben je dus wel een liefhebber van krachtige Britpop met een snufje akoestische muziek uit de zeventiger jaren dan kunnen we je zeker aanraden om deze leuke EP eens te gaan beluisteren. Als dit de graadmeter is voor het komende album dan beloofd dat in elk geval veel goeds. Cool Kid is een plaat waarbij geen enkel mens met een greintje gevoel in zijn of haar donder stil kan blijven zitten.