CD: Sir James - My Love The Drunk

Sir James is een band, met bandleden uit Delft, Amsterdam, Leiden en Rotterdam, die al aardig waat jaartjes meeloopt in de Nederlandse muziekwereld. Zo speelden zanger Tommaso Sarri en gitarist Frank van Kasteren in 2003 al in hun eerste band, die uiteindelijk de basis zou gaan vormen voor het latere Sir James, dat naast de al genoemde muzikanten uit bassist Ralf Pouw, toetsenist Anne Punt en drummer Joost Wesseling bestaat. Na zo'n vier jaar van optredens in binnen- en buitenland trok de groep zich terug in een huisje in het rustieke Pieterzijl in de provincie Groningen, om zich aldaar totaal te kunnen focussen op de totstandkoming van hun eerste album My Love The Drunk. Het resulteerde in een imponerend popalbum, vol prachtige luisterliedjes, die vooral worden gekenmerkt door de fraaie meerstemmige zangpartijen.

Sir James - My Love The Drunk

My Love The Drunk werd eind 2013 opgenomen in Studio Joneski in Houten, waar de band met hulp van producer Viktor van Woudenberg, die we ook kennen als de drummer van de bands Orlando en Wooden Saints, een twaalftal prachtige composities op de gevoelige band wist vast te leggen. Na een geslaagde crowdfundactie werd vervolgens in eigen beheer het verrassend sterk debuutalbum uitgebracht, dat vooral goed in de smaak zal vallen bij liefhebbers van multivocale popliedjes. De band noemt artiesten als Coldplay, Wilco, Crosby, Stills, Nash & Young en Bon Iver als hun inspiratiebronnen en we kunnen gerust stellen dat deze artiesten elk van grote invloed zijn geweest op de ge(s)laagde composities op My Love The Drunk.

Sir James - My Love The Drunk 2

Muzikaal gezien doet Sir James wel wat denken aan bandjes zoals Alamo Race Track, Black Atlantic, GEM en acts uit het Silence Du Monde-collectief zoals de al eerder genoemde Orlando en Wooden Saints. Van die fijne luisterliedjes waarin echter ook de nodige ruimte is gereserveerd voor verrassende experimenten. Sir James was in de afgelopen jaren al op aardig wat grote festivals te zien maar het is eveneens een bandje dat kan schitteren bij een optreden in een huiskamer. Ben je dus wel een liefhebber van de hierboven genoemde acts dan kunnen we je gerust aanraden om ook deze plaat eens te gaan beluisteren. Sir James is het zoveelste bewijs dat we in ons kleine kikkerlandje heel wat grote muzikale talenten rond hebben lopen, die het zeker verdienen om door een groot publiek te worden beluisterd. My Love The Drunk klinkt als het eerste zonnestraaltje aan het einde van een kwakkelende winter en doet ons nu al stiekem een beetje verlangen naar dat eerste lentezonnetje.