CD: Brainpower - Determination

Gert-Jan Mulder oftewel Brainpower is een Nederlandse rapper die alweer een jaar of 16 meeloopt in de muziekscene en die bij de meeste mensen vooral bekend zal zijn van liedjes als 'Alles', 'Dansplaat' en 'Voel de Vibe'. Zeven jaar na zijn vorige album Hart/Hard keert de rapper terug naar zijn muzikale roots met het Engelstalige album Determination, waarop we een negental oldschool hip hop-tracks tegenkomen.

Brainpower – Determination

Bij het grote publiek is Brainpower vooral bekend als de vertolker van raphits met Nederlandstalige teksten. Toch begon de in 1975 in Antwerpen geboren woordenkunstenaar zijn muzikale loopbaan met Engelstalige teksten, zoals dat destijds nog de gewoonte was in de hip hop en rap. Zo verscheen in 1999 de cassette The Freestyles Chapter waarop de nederhop nog ver te zoeken was. De negen tracks op Determination werden in vijf verschillende Nederlandse studio's en een studio in New York opgenomen. Het lijkt echter vooral de laatstgenoemde stad te zijn die van grote invloed was op de invulling van dit nieuwe album.

De stijl die Brainpower op dit album gebruikt doet regelmatig terugdenken aan die van oldschool artiesten van weleer zoals Beastie Boys, LL Cool J en Run DMC. Op Determination werkte Brainpower met diverse producers en ook dat heeft zijn invloed op het totaalaanbod. Zo mochten onder meer Oh Jay, DJ TLM en Tjeerd Oosterhuis achter de knoppen plaatsnemen in de diverse studio's. Toch krijgen we bij het beluisteren van het album het gevoel dat er iets mist, al valt niet aan te duiden wat, dat wel aanwezig was op zijn vorige albums. Net als bij veel Nederlandstalige artiesten horen we bij sommige tracks wel meteen dat deze niet zijn ingerapt door iemand die Engels als zijn moedertaal heeft gesproken en vooral bij tracks als 'From the Art' en 'Rock' is dat wel heel erg goed te horen.

Dat Brainpower nog steeds een goede naam heeft binnen de hip hop-scene blijkt wel uit het feit dat er al een drietal tracks van dit album ook als single werden uitgebracht. Toch blijven we hopen dat het uitbrengen van een volledig Engelstalig album een eenmalige actie betrof, aangezien de inmiddels 39-jarige spraakmakende rapper volgens ons nog lang niet uitgesproken lijkt te zijn in de Nederlandse taal. Echte Brainpower-fans kunnen we trouwens ook aanraden om eens te gaan luisteren naar de Deluxe Edition van het album Even Stil, dat onlangs in de Universal Deluxe Edition serie is verschenen als een 2cd met een fijne hoeveelheid bonusmateriaal, waaronder opnames van Lowlands 2005, B-kanten van singles en nog meer obscuur materiaal.