Concert: Suicidal Angels - Leeuwarden, Poppodium Romein

Het was gisteravond voor de liefhebber van de betere thrash metal weer ouderwets genieten geblazen in het Poppodium Romein in Leeuwarden. Maar liefst vier fijne smaakmakers uit het thrash metalgenre uit evenveel verschillende Europese landen lieten zich van hun beste kant horen op een fijn mini-festival in de Friese hoofdstad, dat plaatsvond in het kader van de Conquering Europe Tour part 2: Out For Blood. Een betere besteding van de zondagavond kan een beetje metalfan zich toch niet wensen?

Suicidal Angels - Leeuwarden, Poppodium Romein

Als je een concert hebt met vier internationale acts is er altijd een band die de ondankbare taak heeft om het gebeuren te openen en in Leeuwarden mocht de uit de omgeving van Eppegem afkomstige band Bloodrocuted deze taak op zich nemen. In de vier en een half jaar dat de groep nu bestaat heeft Bloodrocuted al een behoorlijke live-reputatie opgebouwd, waarbij het podium werd gedeeld met bands zoals onder meer Xentrix, Hirax, Havok en The Monolith Deathcult. Bloodrocuted is een viermansband die zich duidelijk heeft laten inspireren door de thrash metal uit de jaren tachtig en negentig, toen bands als Slayer, Anthrax, Kreator en Destruction nog de toon aangaven binnen de scene. Terwijl de meeste mensen nog binnen moeten komen knallen de Vlamingen er in een half uur een behoorlijk strakke set tegen aan. Een band die ik graag nog eens met een wat langere set zou willen zien.

Na Bloodrocuted was het tijd voor de band waarvoor ik in eerste instantie al naar dit hele gebeuren wilde gaan. Angelus Apatrida is een Spaanse thrash metalband waarvan eind vorige maand een nieuw album is uitgebracht, die hier al werd besproken door uw recensent. Waar de band op hun platen al een explosieve mix van ouderwetse thrash en speedmetal weet te brouwen, weet Angelus Apatrida daar op het podium nog een extra dimensie aan toe te voegen. Hier staat duidelijk een goed gesmeerde metalmachine die al heel wat uren podiumervaring in huis heeft en dat is dan ook goed te horen in de retestrakke set, waarbij de tijden van de New Wave of British Heavy Metal herleven. Angelus Apatrida maakt muziek waarbij vooral de band Megadeth van grote invloed is geweest op de stijl van deze groep.

Toen was het tijd voor een band waarvoor ook velen de reis naar de Friese hoofdstad hadden ondernomen. Dr. Living Dead! is een Zweedse thrash metalband waarvan maar weinigen ooit het ware gezicht hebben gezien. De bandleden treden op met doodskopsmaskers die naar eigen zeggen zelfs tijdens het slapen worden opgehouden. Het boeit echter ook niet echt hoe de mannen er uitzien, we komen tenslotte voor de muziek en die is, net als bij de voorgaande bands, dik in orde. Dr. Living Dead! levert een knijterharde bak thrash metal, waarbij we regelmatig goed kunnen horen dat de mannen de nodige inspiratie haalden uit de muziek van bands als Mucky Pup, S.O.D. en Suicidal Tendencies. Als een stel sprinkhanen met ADHD vliegt de energieke crossoverband over het podium en weet het publiek zelfs aan te zetten tot een fijn potje moshen. Spreken de voorgenoemde bands je al aan, dan kunnen we je ook zeker aanraden om eens hun album Crush the Sublime Gods te gaan beluisteren.

Na Dr. Living Dead! was het alweer tijd voor de laatste band. Tja, tijd vliegt als er alleen maar leuke bands op het podium staan. Suicidal Angels is een band uit Athene, die op onomwonden wijze laat horen dat men in Griekenland ook wel weg weet met een fijn stuk authentieke thrash metal, al neigt de groep tekstueel gezien ook wel in de richting van de melodieuse black metal. Met bunkerharde tracks als 'Bloodbath', 'Seed of Evil' en 'Apokathilosis' is Suicidal Angels een zeer geslaagde afsluiter van een erg leuke avond, waarop we weer eens te horen kregen dat de term thrash metal ook best wel een breed begrip is. Voor mensen die de jaren tachtig bewust hebben meegemaakt was het een fijne muzikale reis in de tijd en voor jongere toehoorders een uitgelezen kans om eindelijk eens te vernemen waar al die nieuwe metalbands hun melomane mosterd vandaan halen.