Big Hero 6

Na Frozen staat Disney weer aan de top als het op animatiefilms aankomt. Big Hero 6 is hun nieuwste product uit de animatiestudio. Dit is de eerste keer dat de animatieafdeling van Disney aan de slag gaat met Marvel Comics, want Big Hero 6 is gebaseerd op een reeks uit de Marvel stal.

De film speelt zich af in het fictieve San Fransokyo waarin de geniale Hiro woont. Hij is een technische whizzkid met een gouden toekomst, totdat zijn broer bij een dramatisch ongeluk om het leven komt. Het rouwproces verloopt moeizaam. Dan komt Hiro in aanraking met Baymax, een medische robot die nog door zijn broer is ontwikkeld. Er ontstaat een hechte vriendschap. Een heuse schurk die een uitvinding van Hiro heeft gestolen gooit roet in het eten. Hiro besluit om Baymax om te bouwen tot een echte superheld en samen met vrienden van zijn broer vormen ze de Big Hero 6, waarna de strijd begint.

Big hero 6 1

Van Disney zijn we voornamelijk sprookjes gewend. Wreck-It Ralph is een uitzondering daarop maar een volledig superheldenfilm als Big Hero 6 is een totaal nieuwe uitdaging. Het komt echter maar gedeeltelijk uit de verf. Het belangrijkste in een Disney-film zijn natuurlijk de personages. Helaas schiet deze film daarin te kort. De marketing is niet voor niks volledig op knuffelrobot Baymax gericht, want enkel zijn emotieloze, doch knuffelbare eigenschappen weten de kijker te raken. De band met Hiro ondersteunt dit, maar de andere personages (en er zijn toch 4 andere helden) komen niet verder dan tweederangs grappenmakers. Dit is jammer, want er zit wel potentie in deze bijrollen.

Big hero 6 2

De plot van de film is verder erg voorspelbaar. Er is een matige schurk met een voorspelbare motivatie en een beperkt mysterie. Grappig is dat Disney er wel een echte Marvel-film van heeft gemaakt, compleet met cameo van Stan Lee en een scène na de credits. Er is genoeg te lachen en actie te zien in deze film, maar de kijker wordt niet betrokken in de film. Wat overblijft is een Disney-film die wel een voldoende scoort maar zonder hitjes of personages die we nog lang terug zullen zien. Tegen Disney kan ik alleen zeggen 'Let it go.'

Neem gerust de kinderen mee in de voorjaarsvakantie. Die zullen het geweldig vinden en voor de ouders is er hier en daar ook genoeg te lachen. Als je de zaal verlaat ben je de film echter alweer vergeten. Balalala!