Blu-ray: Fading Gigolo

Woody Allen is al sinds jaar en dag een garantie geweest voor succes en mooie films. Nou moet daar misschien wel een verandering in gebracht worden, door het woordje 'vaak' toe te voegen. Allen is namelijk zijn magie soms een beetje kwijt. Dit keer kruipt hij niet op de regisseursstoel, maar komt hij alleen op de set om te acteren. Fading Gigolo werd geschreven, geregisseerd en de hoofdrol wordt vertolkt door John Turturro. Dit blijft toch altijd riskant, het regisseren en spelen tegelijk, deze keer ook?

In Fading Gigolo volgen we Murray, een falende boekverkoper die zijn beste vriend verkoopt aan vrouwen in de buurt als gigolo. Er treedt alleen een probleempje op: Fioravante (Turturro) wordt verliefd op een van zijn ogenschijnlijke klanten. Wat volgt is een eigenaardig kat-en-muisspel, waarin ook nog eens de Joodse gemeenschap een grote rol speelt.

Fading Gigolo is qua cinematografie erg mooi in elkaar gezet. Brooklyn wordt als achtergrond voor het verhaal gebruikt en dit werkt goed met de karakters. Er is alleen wel een zwakke plek: het tempo van de film. De film slaagt er totaal niet in te bereiken wat het lijkt te willen, namelijk een rustig verhaal met hier en daar een twist. Wat echter volgt is een ongebalanceerd verhaal met een toon die af en toe totaal niet past bij de film. Dit zal waarschijnlijk scriptsgewijs erin geslopen zijn. Uiteindelijk blijft de kijker achter met een leeg gevoel en levert het Fading Gigolo zelfs nauwelijks een voldoende op.

Degene die nog enigszins redding brengt, is Woody Allen. Zijn rol als de verknipte Murray weet hij weer mooi neer te zetten en met de juiste nuances erin die de film zelf lijkt te missen. Ook John Turturro zelf weet af en toe een moment te overtuigen als de enigszins oppervlakkige Fioravante, maar blijft ditmaal in zijn spel erg mat. De bijrollen, die worden vertolkt door onder andere Vanessa Paradis, zijn ook wel echte bijrollen, want veel ruimte in het verhaal krijgen ze eigenlijk niet. Het karakter van Paradis laat de kijker achter met teveel vragen, wat ongetwijfeld zal leiden tot een vorm van irritatie.

Fading Gigolo blijkt uiteindelijk een project te zijn waar zoveel meer in had kunnen zitten, maar wat waarschijnlijk door een aantal bepalende factoren het doel verreweg niet weet te behalen. Zet Fading Gigolo vooral op voor een paar mooie momenten wat betreft cinematografie, maar verwacht er vooral niet veel meer van.