New 3DS

De New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL bieden verbeterde besturing, grotere processor kracht, stabielere 3D-weergave en amiibo-ondersteuning. Beide systemen zijn compatibel met alle bestaande Nintendo 3DS-software en bieden een compleet verbeterde portable spelervaring.” Dat is letterlijk wat Nintendo aangeeft over hun nieuwe handheldsysteem. Wij kijken letterlijk of het inderdaad zo is.

De New 3DS en new 3DS XL hebben een verbeterde besturing in de vorm van twee extra schouderknoppen en, na veel aandringen, een extra analoge C-stick. De vorige versies van de 3DS hadden allemaal een accessoire om een extra controlestick toe te voegen, maar eindelijk is Nintendo gezwicht voor een broekzakpassende oplossing. De C-stick zit rechts bovenin, wat niet zo heel handig lijkt maar juist erg intuïtief speelt. Het reageert erg goed en je kunt alsnog snel bij de onderliggende actieknoppen zonder dat je een volleerd vingergoochelaar hoeft te zijn. De stick is meer dan alleen een camera-besturing zoals in Metal Gear Solid 3DS, het werkt ook om aanvallen te doen in Super Smash Bros. 3DS. Dus Nintendo heeft hier een goed punt te pakken: de besturing is flink verbeterd. En dat zonder grote Circle Pad Pro.

New 3DS

De grotere processorkracht is nog lastig te meten bij de games zelf. Met een oude 3DS ernaast zie je verschil bij het opstarten van games en de laadtijden zijn daadwerkelijk korter. Minder lang wachten dus, maar we kunnen pas zien of we er flink op vooruit gaan als Xenoblade Chronicles 3DS uitkomt, dat gebruik maakt van de extra kracht van de New 3DS. Dit spel is dan ook niet te spelen op de oude 3DS-systemen. Hopelijk wordt dit geen trend voor de bezitters van de oude handheld, want dat betekent verplicht overstappen, tenminste als je de nieuwste games wil kunnen spelen. Dit verbeterpunt kun je dus ook als minpunt zien, als Nintendo komende spellen “New 3DS”-only maakt.

De extra knoppen zijn misschien het eerste dat in het oog springt, maar daarna komt het in mijn ogen beste verbeterpunt: het 3D-effect. Iedere 3DS-bezitter kent het wel: de game ziet er wel leuker uit in 3D, maar het is doodvermoeiend en uiteindelijk zetten de meeste gamers het effect gewoon uit, omdat ze langer willen gamen. Ook in een bus of auto is het niet prettig spelen op de achterbank want met dat constante geschommel moet je de handheld op een bepaalde manier vasthouden om het 3D-effect goed te blijven zien. Wijk er iets vanaf en je ziet maar wat wazigs.

Daar heeft Nintendo nu een oplossing voor: een infrarood-camera in de 3DS ziet waar jij bent ten opzichte van het scherm en past het effect erop aan. Dit helpt in de praktijk enorm, want je ziet eigenlijk altijd een prettig 3D-effect in plaats van dat je moeite moet doen je ogen te laten focussen, de afstand van oog en scherm hetzelfde moet houden, enzovoort. Dit alleen al is voor mij een reden om over te stappen naar de New 3DS, je speelt spellen zoals ze bedoeld zijn en hoeft de ‘gimmick’ niet uit te zetten.

New 3DS XLAmiibo’s. Elke Nintendo-fanaat heeft er al een stuk of vijf, lijkt het. De poppetjes communiceren via NFC met Wii U en binnenkort ook met de New 3DS. Deze heeft een ingebouwde NFC-chip die dit uit kan lezen. Op de oude 3DS-handhelds moeten we een apart apparaatje gebruiken, maar de New 3DS heeft het al in zich. Minder gesleur met een extra gadget, weer een kabeltje minder en minder teleurstelling als je die eens onderweg vergeten bent en iets met de Amiibo zou willen doen.

Een groot nadeel is het overzetten van data van je oude 3DS naar een New 3DS. Ik heb zelf een oude 3DS (non-XL) en die werkt met SDHC-geheugenkaartjes. De New 3DS slikt microSD, dus even het kaartje fysiek overzetten is er niet bij. Dan moet je dus gegevens overdragen door in het menu deze optie te kiezen. Goed, na de gegevensoverdracht te hebben gestart kun je kijken naar Pikmin die rondrennen over het scherm om je data over te zetten. Dit duurt lang. Heel erg lang. Ik heb zelf 8GB aan ruimte over moeten pompen en dat duurde bijna vier uur. Gelukkig had ik mijn kaartje al wat opgeruimd, zodat de data-overdracht geen 16GB was.

New 3DS

Wat het volgende probleem met zich meebrengtt: Nintendo levert wederom geen stroomadapter. En dan is vier uur net zo'n tijd om je zorgen te maken over de gegevensoverdracht. Dus erbij blijven om te zorgen dat niet een van de twee handhelds voortijdig opraakt. Of een pc hebben met SD- en microSD slot, want dan kun je de overdracht via pc doen. Waarom ze op een stroomadapter beknibbelen is me een raadsel, nu ben je verplicht een tientje uit te geven voor iets dat je eigenlijk wel nodig hebt. Helemaal als je nog geen 3DS hebt: je krijgt een handheld die je niet eens kunt opladen. Van Nintendo waren we altijd gewend een compleet speelbaar pakket te krijgen, maar helaas. 

Over twee features heeft Nintendo het minder. Ten eerste werkt de New 3DS met faceplates. Je kunt het hoofd van Mario, andere personages of allerlei kleurtjes erop schroeven, om net dat beetje customization te doen. Er zijn bij release twee bundels met exclusieve faceplates: faceplates voor The Legend of Zelda: Majora's Mask en face plates voor Monster Hunter. Door die faceplates is de micro-SD niet makkelijk meer te bereiken, mocht je veel wisselen omdat je al veel gedownloade games hebt. De tweede feature is de de accu zelf: die is ook een stuk beter geworden. Kort door de bocht: een non-XL New 3DS heeft ongeveer de accuduur van een oude 3DS XL. Metal Gear Solid 3DS met 3D en WiFi kost natuurlijk het meeste energie, hiermee hield de handheld het zes uur en een kwartier vol. WiFi uitzetten levert je maar een kwartiertje winst op. Dit betekent dat de WiFi-module een stuk zuiniger is geworden ten opzichte van de oude 3DS (XL), die het maar vijf uur en tien minuten volhield. Een DS-spel zonder 3D gaat gemakkelijk negen uur mee. Het volledig opladen van een New 3DS kost zo’n 3,5 uur. Ten opzichte van de oudste 3DS is de speeltijd op een accu dus verdubbeld.

Exclusive face plate

“De New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL bieden verbeterde besturing -> check. Grotere processor kracht -> check, stabielere 3D-weergave -> check en amiibo-ondersteuning -> check. Dus Nintendo kan beargumenteerd zeggen dat beide systemen een compleet verbeterde portable spelervaring bieden. Dat alle oude software erop blijft werken is natuurlijk mooi meegenomen. Jammer is het wel dat eigenaren van oudere handhelds straks verplicht moeten upgraden om games als Xenoblade Chronicles te kunnen spelen. En kom op; een stroomadapter hoort er gewoon bij. De gegevensoverdracht gaat zeker niet snel, helemaal niet als je een oude SDHC-geheugenkaart hebt die niet meer in de New 3DS past. Dat betekent een paar uur gegevens overzetten, maar gelukkig hoeft dat maar eenmalig. Daarna kun je langer spelen door de verbeterde accu met betere en vooral rustiger ogende 3D-effecten. De New 3DS en New 3DS XL verschijnen 13 februari in de winkel voor respectievelijk 179 en 199 euro.