CD: Angelus Apatrida - Hidden Evolution

Sinds de afgelopen week is Hidden Evolution, het vijfde album van de Spaanse thrash metalband Angelus Apatrida, bij de betere platenwinkels in de schappen te vinden. De band, die in 2000 in Albacete werd opgericht en sinds 2005 met enige regelmaat fraaie albums heeft uitgebracht, speelt ouderwetse thrash die duidelijk is geinspireerd op de toonaangevende bands uit de 'New Wave of British Heavy Metal', zoals onder meer Megadeth, Metallica, Exodus en Testament. Angelus Apatrida is dan ook bepaald geen band die klinkt als een traditionele Spaanse band, maar speelt vette thrash die ook zo uit het Florida van de jaren tachtig had kunnen komen.

Angelus Apatrida – Hidden Evolution

They offered freedom to the new generations.
While they nailed their mouths with spikes.
Work hard to get rich is the craving of this nation.
Mortgaging your life till you die!
(uit 'Immortal')

Toen Angelus Apatrida in 2010 een contract had getekend bij Century Media Records werd de groep door het label als de 'meestbelovende en meest dreigende metalband uit Spanje' omschreven. Nu zou ik de band niet dreigend willen noemen, maar met de drie albums die sedert die tijd op Century Media zijn verschenen laat de band zich wel als één van de koplopers van het Spaanse metal-legioen zien en horen. Met hun explosieve livesets was de band dan ook steeds vaker buiten hun thuisland te zien en kreeg vooral onder liefhebbers van de betere thrash metal al een behoorlijke naam.

What if everything you know is just a made-up truth?
Every word written in history are part of a big black lie.
We are not made from Adam's rib; There's no biblical god.
Nor mere descendants from the ape, might be something else.
(Uit 'Architects')

Voor Hidden Evolution dook de band de Ultrasound Studios in met producer Daniel Cardoso, die we ook kennen als de toetsenist van de band Anathema en als producer van onder meer Anneke van Giersbergen. Onder zijn bezielende begeleiding werden een tiental brute tracks opgenomen, waarin we ook duidelijk de invloed van de thrash metal uit de hoogtijdagen in de Bay-area terug kunnen horen. Al vanaf de eerste tonen van de openingstrack 'Immortal' knallen de vlijmscherpe gitaarriffs de speakers uit en  horen we een band aan het werk die in tegenstelling tot veel bands uit het genre ook nog eens inhoudelijk iets te melden hebben. Voor de teksten op Hidden Evolution liet de groep zich namelijk inspireren door allerlei complottheorieën, waarbij men er vanuit gaat dat allerlei technologische doorbraken door schimmige figuren voor het volk verborgen worden gehouden. Het zou ons dan ook niks verbazen dat deze mannen de nodige platen van de aluhoedjes van Megadeth in de kast hebben staan.

Conspiracy. Large corporations dominate the lie.
What we can't see, are indeed.
(The) Revolutionary thoughts for a better life.
Cut the band that blinds our eyes.
(And) Realize there's something else.
Truth hurts. It is more comfortable to remain in ignorance.
Just believe what you see, what you read, never question what it means.
(Uit 'Hidden Evolution')

Zanger en gitarist Guillermo Izquierdo beschikt over een zeer veelzijdige stem die doet denken aan een combinatie van James Hetfield (Metallica), Udo Dirkschneider (Accept) en Dave Mustaine (Megadeth). Neem daarbij het knijterharde drumwerk van Víctor Valera, die klinkt als een op hol geslagen luchtafweergeschut, de heftige solo's van gitarist David G. Álvarez en het sturende baswerk van snarenplukker José J. Izquierdo en je weet dat je met Hidden Evolution een plaat te pakken hebt die simpelweg niet mag ontbreken in de collectie van elke zelfbenoemde thrashliefhebber. Ook kent de zogenaamde 'jewelcase'-editie van het album een bonustrack in de vorm van een spetterende uitvoering van Deep Purple's 'Highway Star', maar deze cd zit op zich ook weer als bonus bij de lp, die naast stemmig zwart vinyl ook op de kleuren wit en lichtblauw is uitgebracht. Deze maand is Angelus Apatrida, samen met de bands Dr.Living Dead en Suicidal Angels, trouwens ook tweemaal live te aanschouwen in Nederland. Zo zal de band op 12 februari spelen in de Mezz in Breda en wordt op 15 februari Poppodium Romein in Leeuwarden het podium voor deze imponerende bak authentieke thrash metal.