CD: Insurrection - Catatonic

Insurrection is een Friese band die in 2010 werd opgericht door voormalige bandleden van bands zoals Enraged, Corda en Crushing Jackhammer. Sinds die tijd wist de thrash metalband in het Hoge Noorden al een behoorlijke naam op te bouwen in het lokale clubcircuit met haar explosieve optredens. Daarnaast werd er ook meer dan twee jaar hard gewerkt aan de totstandkoming van hun debuut-EP Catatonic, die vanaf 1 februari bij de betere platenboeren in de schappen te vinden zal zijn. Het resultaat mag er dan ook zeker zijn.

Insurrection - Catatonic

Muzikaal gezien vissen de jonge honden van Insurrection uit dezelfde grote muzikale haringvijver als hun vakgenoten uit de Scandinavische landen. Op Catatonic treffen we dan ook een aantal brute composities aan, die bij liefhebbers van bands als bijvoorbeeld At The Gates, In Flames en Dark Tranquility zeker in de smaak zullen gaan vallen. De band, bestaande uit zanger/grombeest en bassist Pieter Oevering, de gitaristen Marten Hutten en Armand Venema en drummer Douwe Talma, speelt namelijk ouderwets knallende thrashmetal, met een flinke dosis progressieve deathmetal.

Insurrection

Voor de opnames van Catatonic doken de mannen begin 2013 Studio Audioshape in Leeuwarden in om aldaar gedurende de rest van dat jaar in een aantal sessies een zestal beukende tracks op de gevoelige band vast te leggen. Vanaf de eerste tonen van 'Armageddon' horen we dan ook in 27 minuten een degelijk en explosief mini-album voorbijkomen met een on-Nederlands goed geluid. De agressie spat bijna letterlijk uit de speakers als we Oevering zijn teksten in de microfoon horen spugen en je krijgt bijna de neiging om even een doosje tissues te pakken voor het rondvliegende vocht. Catatonic werd geproduceerd door studioeigenaar Tjaard Walstra en zijn ervaring met de muziek uit de harde sector is dan ook goed terug te horen in deze zeer volwassen productie, die zal verschijnen op Big Bad Wolf Records.

 

Met hun spetterende debuut legt de groep de muzikale lat flink hoog en we kunnen nu al haast niet wachten tot de mannen van Insurrection een volledig album uit zullen gaan brengen. Tot die tijd kunnen liefhebbers van de hierbovengenoemde bands en muziekgenres de nekspieren flink masseren met deze brute EP die absoluut naar meer smaakt. Insurrection is een band waar we in de (Nederlandse) metalscene nog veel gaan horen!