CD: Marduk - Frontschwein

Zo'n zestien jaar na hun epische album Panzer Division Marduk keert de legendarische Zweedse black metalband Marduk terug naar het strijdfront met hun nieuwste bak muzikaal geweld getiteld Frontschwein. Voor de albumtitel liet de groep zich inspireren door de bijnaam die jonge Duitse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog kregen, als ze naar het front werden gestuurd als kanonnenvoer in een afschrikwekkende loopgravenoorlog. Een desolaat landschap waarin jonge kerels tot hun knieën in een mengsel van bloed en pis stonden om de frontlinie te bewaken tegen een oprukkende vijand. Met Frontschwein levert Marduk daar een zeer treffende en imponerende soundtrack voor af.

Marduk - Frontschwein
Marduk - Frontschwein

Howling fury, reap the sky.
Pale winds of death unleashed.
Storm of iron.
Gale of steel.
Erupting demon fist.
In praise of death we celebrate the hunger for the kill
Into pandemonium.
Stench of scorched flesh.
Boiled blood, charred bones.
All heaven exult as destruction spreads its wings
(Uit 'Frontschwein')

Het is dit jaar alweer 25 jaar geleden dat Morgan Håkansson de band Marduk oprichtte, met als doel de meest goddeloze en satanische band aller tijden te vormen. Terugkijkende op de afgelopen 12 albums kunnen we gerust stellen dat de band uit Norrköping daar redelijk in is geslaagd en zo een behoorlijke naam heeft weten op te bouwen in de scene, met spraakmakende platen zoals Heaven Shall Burn... When We Are Gathered (1996), Panzer Division Marduk (1999), World Funeral (2003) en Wormwood (2009). Op Frontschwein gaat de groep verder op het muzikale pad dat ook al op het vorige album Serpent Sermon werd betreden. Op onnavolgbare wijze weten de mannen de vertrouwde black metal te combineren met een stevige dosis zware doom.

Futils struggle.
An ocean of merciless sand.
Invincible waves of fleas and flies.
Iron nights and days of steel.
At any cost shall we make them bleed.
The tanks roll forward in Afrika.
(Uit 'Africa')

Frontschwein is het eerste album met de nieuwe drummer Fredrik Widigs, die in 2014 de drumstokjes overnam van Lars Broddesson. Van september tot en met oktober 2014 doken de mannen van Marduk de Endarker Studio in Norrköping in om daar rondom het wederom terugkerende thema van de Tweede Wereldoorlog en het Derde Rijk een elftal gruwelijk harde composities op de gevoelige band vast te leggen. Vooral 'Afrika' en het voortmacherende '503' doen erg terugdenken aan het al eerder genoemde Panzer Division Marduk. Het muzikale geweld komt nog steeds de speakers uitknallen als een op hol geslagen tankbataljon. Marduk weet echter ook uit een verrassende hoek te komen als het tempo behoorlijk wordt verlaagd bij tracks zoals 'Nebelwerfer' en 'Wartheland'.

Marduk
Marduk

Strength through utter despair.
Dreadful fats, grinning jaw.
Death on caterpillar band.
Cutting through like a rusty saw.
(Uit '503')

Marduk mag dan al een kwart eeuw bestaan maar heeft aan ongetemde woede nog geen spatader ingeleverd. Marduk is niet een band die het moet hebben van hippe trends, maar levert met Frontschwein gewoon de muziek die de fans van de groep verwachten. Met nieuw werk van onder meer Dark Funeral en Nifelheim nog in het vooruitzicht kon 2015 wel weer eens een heel mooi jaar worden voor liefhebbers van de betere black metal. Marduk is trouwens in het kader van de Frontschwein Europa Tour op 19 februari te zien in de Baroeg in Rotterdam, op 20 februari in de Effenaar in Eindhoven en als laatste op 21 februari in het Bolwerk in Sneek.