CD: Hanni El Khatib - Moonlight

Het was dit jaar alweer twee jaar geleden dat het album Head In The Dirt van de Palestijns/Filipijnse rocker Hanni El Khatib werd uitgebracht. Voor de opnames van zijn nieuwe album Moonlight trok de muzikale duizendpoot uit Los Angeles zich vorig jaar 30 dagen terug in zijn The Lair Studio's om aldaar in zijn eentje een elftal spetterende garagerock tracks op te nemen.

Hanni El Khatib - Moonlight

Waar zijn vorige plaat nog werd geproduceerd door Dan Auerbach van de band Black Keys nam Khatib bij de opnames voor deze plaat de touwtjes zelf weer in handen en kent Moonlight weer het kenmerkende rauwe geluid dat we ook konden horen op Hanni El Khatib's debuutalbum Will the Guns Come Out uit 2011. Met zijn derde plaat levert de Amerikaan ook een zeer veelzijdig en menigmaal verrassend album af. Zo opent Moonlight meteen sterk met de titelsong (zie de videoclip hieronder) waarop we ook nog een verrassende bijdrage horen van niemand minder dan rapper RZA van de Wu-Tang Clan. Een track met zo'n heerlijke vette oldschool drumtrack, die wel wat doet denken aan het betere werk van Mobb Deep.

Het is slechts het begin van een melomaan avontuur waarbij we de Palestijns/Filipijnse muzikant horen experimenteren met genres zoals groovende funk ('Chasin'), rauwe garagerock ('The Teeth' en 'All Black') en zelfs heftig psychedelische dub ('Dance Hall'). Op het imponerende trommelwerk van Khatib's vaste drummer Ron Marinelli na nam de muzikant alle instrumenten (gitaar, basgitaar, mellotron, piano, synthesizers en percussie) op zeer kundige wijze voor eigen rekening. Grootste verrassing op het album is het rockende 'Two brothers' dat een climax kent waarbij we zelfs aan Italo-disco moeten denken.

Ben je dus wel een liefhebbers van rauwe garagerock van artiesten zoals bijvoorbeeld The White Stripes, The Black Keys en The John Spencer Blues Explosion, dan kunnen we je zeker aanraden om deze fraaie plaat ook eens een luisterbeurt te geven. Met Moonlight heeft Hanni El Khatib in elk geval zijn meest catchy album tot op heden afgeleverd.