Rocksmith 2014

Het klinkt erg mooi: leer gitaar spelen door middel van een computerspel. De PlayStation 3-versie van Rocksmith 2014 is gereviewed door iemand met ervaring. Nu is het mijn beurt: als totale n00b op gitaargebied hoop ik een oude kalende rockgod te worden. Braaf de lessen volgen, de minigames spelen en nummers oefenen en dan moet het goed komen, toch?

Jezelf meteen storten in een nummer is in ieder geval een heel slecht idee. Je hebt in ieder geval de basislessen nodig om dingen als picking en bends te leren. Er zijn een stuk of tachtig lessen, van basisprincipes tot meer geavanceerde technieken. Deze zijn altijd in de vorm van een video waar je eerst alleen maar naar kijkt om te zien hoe een ervaren gitarist het doet en daarna doe je het zelf in een interactieve les. Je krijgt vrij uitgebreide feedback als je iets verkeerd doet. Het is dus niet “dat was fout, probeer het nog eens”, maar “Je koos de verkeerde toon”.

Rocksmith 2014

Het spel zal een gitaarleraar nooit kunnen vervangen, want Rocksmith zal alleen detecteren of jij op het goede moment de juiste noot speelt. Het ziet nog niet hoe jij de gitaar vasthoudt tijdens het spelen bijvoorbeeld. Wat zeker fijn is in de interactieve les is dat er altijd een nummer is waar je de nieuw geleerde techniek mee kunt oefenen. Mocht je moeite hebben met een bepaald stuk in dat nummer, dan kies je alleen dat stuk om weer te oefenen tot je erbij neervalt. Je hoeft dus niet het hele nummer opnieuw te doen als je enkele stukken uit een nummer wel denkt te beheersen.

Bij het spelen van Rocksmith valt wel op dat er een soort vertraging in je input naar het scherm zit. Je sluit je gitaar met een speciale adapter aan op de PlayStation 4. De audio krijgt dan een vertraging door de console die de boel via HDMI naar de televisie stuurt. Google is your friend en gelukkig is dit te minimaliseren door de audio van je PlayStation 4 via een optische kabel richting televisie of stereo te laten gaan, waardoor de latency een stuk minder is. Het is wel iets om rekening mee te houden als je het spel aanschaft: door gebruik te maken van de standaard HDMI wordt het een stuk lastiger om op het juiste moment de juiste input te leveren op je gitaar.

Rocksmith 2014

Om in Rocksmith een spelelement te houden is er de modus Guitarcade. In deze modus zijn er allerlei minigames waarmee je jouw gitaarvaardigheden kunt verbeteren. Er zijn simpele spelletjes, zoals String Skip Saloon waar je bandieten neer schiet vanachter de bar in een saloon, of zoals het aloude racen op een weg met allerlei blokkades. Lastiger wordt het in Return to Castle Chordead waarin je zombies moet doden door het op het juiste moment spelen van de juiste akkoorden. Erg tof is ook Scale Warriors, een soort Double Dragon, maar dan met gitaar. Deze spelletjes zien er op het scherm natuurlijk eenvoudig uit, maar met een gitaar als controller is het hevig wennen. Het is wel een leuke manier om gitaar te leren spelen, maar wederom: zonder de lessen ga je er weinig van bakken, dus voordat je je gitaar richting muur gooit: eerst wat oefenen met de basisprincipes.

Waar ik minder te spreken over ben is Session Mode. In deze modus stel je je digitale band samen en ga je jammen. Misschien is het leuk als je er beter in bent, of daadwerkelijk je eigen muziek wil maken, maar als nieuwkomer heb je er niet veel aan. Het is grappig om te zien dat je bandleden zich aanpassen aan je stijl, maar meer ook niet.

Rocksmith 2014

Er zijn zo’n vijftig nummers om uit te kiezen als je een daadwerkelijk nummer wil leren spelen. Daarnaast is er nog wekelijks een set nieuwe nummers te downloaden, maar dat kost geld. Wie van de PlayStation 3 over gaat naar de PlayStation 4, of van de Xbox 360 naar de Xbox One, kan aangekochte dlc-nummers gratis downloaden. Het spelen van de nummers is zo gedaan dat als je nog beginner bent, lastige stukken uit het nummer versimpeld worden. Je speelt het dan niet zoals het origineel, maar je leert gaandeweg het stuk beter spelen. Rocksmith past de moeilijkheidsgraad dynamisch aan, als het merkt dat je het beter doet dan je zelf verwachtte, dan worden er akkoorden toegevoegd.

Mocht je de PlayStation 3-versie van Rocksmith 2014 hebben en wil je weten wat het opwaarderen naar PlayStation 4 je gaat brengen, dan is alleen het delen van video via de share-knop de reden. Een andere nieuwe feature is Remote Play, waardoor je nummers kunt bestuderen op je PlayStation Vita. Nu zit ik niet graag met rockmuziek op de wc maar als dat je ding is, dan kan dat. De Xbox One-versie heeft een veel nuttigere optie: voice commands. Je kunt door het menu gaan met je stem. Dat scheelt je de controller pakken om door het menu te navigeren als je bv een stukje wil terugspoelen. PlayStation 4 heeft eenzelfde mogelijkheid om stembesturing te gebruiken als je de PlayStation Camera hebt, maar helaas, deze optie wordt niet gebruikt in Rocksmith. De ontwikkelaar is nog aan het evalueren of ze dit er ooit in gaan patchen, maar tot nu toe is het er dus niet, terwijl dat juist de meest handige feature zou zijn.

Rocksmith 2014 voor de nieuwste consoles is maar een matige update voor de bezitters van de vorige variant voor PlayStation 3 en Xbox 360. Full HD is leuk, maar niet zo heel boeiend. Van de nieuwe features klinkt alleen de stembesturing leuk, maar omdat ik de PlayStation 4-versie speel en dit alleen op Xbox One is, kan ik niet zeggen of het echt goed werkt. De optionele PlayStation Camera met microfoon heeft in ieder geval nu geen meerwaarde, want de stembesturing hebben ze niet ingebouwd voor PlayStation. Wij moeten het doen met Remote Play, dat op papier net zo nutteloos klinkt als dat het is. Heb je nog geen Rocksmith voor de oudere generatie, dan is deze game zeker tof. Verwacht niet dat je na een week een volleerd gitarist bent, want zoals met alles zul je moeten oefenen, oefenen en nog eens oefenen om het echt onder de knie te krijgen. Maar het is wel leuk oefenen, al moet je wel zorgen voor een optische aansluiting voor de audio.

Pluspunten
Minpunten
  • Op leuke manieren leren gitaar spelen
  • Veel nummers verkrijgbaar
  • Audio heeft lag op standaard HDMI
  • Weinig nieuwe nuttige features voor current-gen
Gespeeld op PlayStation 4. Ook beschikbaar op pc, PlayStation 3, Xbox 360 en Xbox One.