Blu-ray: As Above So Below

Found-footagefilms, sommigen lusten er wel pap van, sommigen haten het en gaan het zoveel mogelijk uit de weg. Ook al is het wel altijd een hit gebleken, en daarom kozen de producenten achter de onwaarschijnlijke hit Devil ervoor om deze weg in te slaan met As Above So Below. Of dat een goede keuze blijkt, valt altijd nog maar te bezien.

Wanneer een groepje mensen, onder leiding van archeoloog en symbolist Scarlett Marlowe, de catacomben van Parijs betreedt om op zoek te gaan naar de schat van Nicholas Flamel, waaronder de Steen der Wijzen, blijken ze zichzelf oneindig in de nesten te hebben gewerkt en is hun lijdensweg begonnen: zij zijn zojuist binnengetreden in de Barrière d'Enfer, ofwel de Poort naar de Hel.

Het verhaal op zich is voor een gemiddelde horrorfilm prima geschreven. Dit betekent natuurlijk ook dat alle clichés die we kennen uit dit genre ook aanwezig zullen moeten zijn, waaronder het schrikken door middel van sounddesign, veel bloed en genoeg dode mensen. Alles is aanwezig en wordt in een vlot tempo aan de kijker voorgeschoteld. Waar As Above So Below alleen in faalt is het boeien tot het einde. De slotakte lijkt enorm afgeraffeld en slordig. Het lijkt bijna wel alsof het schamele budget van vijf miljoen na een uur en twintig minuten toch echt op was en er een oplossing gevonden moest worden om de film binnen vijf minuten te laten eindigen. Dit zorgt ervoor dat de kijker met te veel vragen achterblijft. Vragen die makkelijk beantwoord hadden kunnen worden.

De film heeft het voor het kleine budget dat de makers tot hun beschikking hadden prima gedaan in de bioscopen over de wereld. Maar is het daarmee ook blu-raywaardig? Het antwoord is een keiharde nee. De koper van de blu-ray komt bedrogen uit als het schijfje wordt aangezet. Het lijkt wel alsof de uitgever even vergeten was om er extra's op te zetten. De enige extra feature die te vinden is op de blu-ray is het filmpje Inside As Above So Below, dat minder dan vier minuten duurt en ook nog eens gewoon gebruikt is als promotievideo voor de film.

Al met al is het erg jammer dat Universal niet even de moeite heeft genomen wat verwijderde scènes of een making-of op de blu-ray te plaatsen. Dit zou namelijk het verhaal en de filmtechnieken die gebruikt zijn wat meer body geven. Er is namelijk echt gefilmd in die angstaanjagende catacomben. Misschien waren de makers zo bang, dat ze maar geschoten hebben wat ze wilden schieten en snel weer uit die gangen weg wilden zijn. Dat levert helaas geen voldoende op voor deze film. Gemiste kans.