The Theory of Everything

A Brief History of Time: dit revolutionaire boek van de hand van Stephen Hawking wordt al jaren gelezen en geprezen. Hawking zelf leidt ook geen anoniem leven: iedereen kent wel de robotstem waarmee hij al jaren gedwongen moet praten en weet dat hij in een rolstoel zit. Van documentaires op Discovery Channel tot gastoptredens in The Big Bang Theory, hij zoekt de publiciteit wel op, maar hoeveel mensen kennen het verhaal achter de man?

The Theory of Everything neemt de kijker mee terug naar Hawkings jonge jaren, voordat Hawking zichzelf een professor mocht noemen. Hij is net als iedere jonge student: lui, sporten en achter de vrouwtjes aan. Oh ja, hij is ook nog eens bovengemiddeld intelligent. Dus die studie lukt wel. Bovendien wordt hij verliefd op Jane. Kortom, hij heeft zijn hele leven nog voor zich. Dan wordt echter ALS bij hem vastgesteld, een ziekte waarbij langzaam cruciale spierfuncties uitvallen. De film toont hoe het leven hem steeds weer tegenslagen voorschotelde, maar hoe hij er samen met zijn vrouw Jane toch ook steeds weer bovenop kwam.

Theory of evrything screen 1

Deze review behoeft niet al te veel woorden. Een lofzang voor de prestatie van Eddie Redmayne is voldoende, want wat een bijzondere prestatie. Het lichamelijk verval waar Hawking mee te kampen heeft wordt stapsgewijs getoond. Redmayne gaat er volledig voor en weet buiten de grote dingen ook de kleine nuances door te voeren in zijn performance. Hierdoor lijkt het bijna of Stephen Hawking zelf de rol heeft gespeeld in de film. Het is niet voor niks dat Redmayne afgelopen zondag een Golden Globe mee naar huis mocht nemen.

Maar we moeten niet voorbijgaan aan Felicity Jones. Ze speelt Jane, de vrouw van Stephen. In het begin van de film is ze een typisch jong poppetje. Gedurende de film zien we ook uitgebreid de strijd die zij voert tegen ALS en alles wat daarbij komt kijken. Jones zien we in de film veranderen van jong popje tot een vrouw die steeds maar moet leven voor een ander maar haarzelf daarbij bijna verliest. Haar verhaal wordt sterk gebracht, waarbij de subtiliteit in de opbouw zit. Deze gevoelige rol zo sterk neerzetten is een prestatie die ook lof verdient.

Theory of everything screen 2

De film focust zich op de relatie tussen Jane en Stephen. Er wordt wel gerefereerd aan de theorieën van Stephen Hawking, maar deze worden niet uitgebreid toegelicht. Dat maakt het een toegankelijke emotionele film waarbij je als kijker tussen de twee geliefden in komt te staan. Je voelt de strijd die beiden, ieder op hun eigen manier, moeten voeren. Dat maakt het pijnlijk maar ook begrijpelijk. Gelukkig is Hawking een man met humor en dus valt er ook voldoende te lachen tijdens deze film.

Deze film liet me even sprakeloos bij het eind. Het is een schitterende vertelling over het zeer ongewone leven van een bijzondere man. De film zelf is een keiharde aanrader!