Concert: Sabaton - 013

Eén van ’s werelds populairste power metalbands Sabaton gaf zondagavond 11 januari een uitverkocht concert in poppodium 013, Tilburg. Met het nieuwe album ‘Heroes’ op zak, tourt de band sinds december door Europa. Afgelopen jaar gaf Sabaton nog een optreden op het metalfestival Fortarock in Nijmegen. Op Fortarock ging Sabaton er met de hoofdprijs vandoor voor wat betreft publieksparticipatie. Ook de rijen bij de signeersessie onderstrepen de populariteit van deze band. Hoog tijd voor een headline show. De support wordt deze tour verzorgd door niemand minder dan de Zwolse symfonische metalformatie Delain en het Finse Battle Beast.

Stipt om acht uur gaan de lichten uit en begint Battle Beast aan hun optreden. Deze female fronted power metalband uit Finland bestaat sinds 2008 en heeft in de afgelopen jaren meerdere malen in voorprogramma’s gestaan van reeds gerespecteerde metalbands, waaronder Nightwish en Sonata Arctica. Met eerst genoemde, Nightwish, valt deze band het meest te vergelijken. De zangeres heeft ook live een gigantisch bereik. De band valt duidelijk in smaak bij de inmiddels volgestroomde zaal. Na een half uur is het echter alweer afgelopen en is het wachten op Delain.

Delain, opgericht door Martijn Westerholt (de ex-toetsenist van Within Temptation), is misschien nog wel bekender door alle support tours die zij maken dan van hun eigen optredens. Na een tour met Within Temptation, gevolgd door Sonata Arctica is het nu de beurt om mee te gaan op tour met Sabaton. Beide bands, Delain en Sabaton, gaan vervolgens in maart mee als support op tour met Nightwish door Amerika en Canada. Delain maakt een energieke indruk en het publiek zingt vrijwel alle nummers mee. Leuk detail: gitarist Timo Somers, die het vanwege andere werkzaamheden te druk heeft om mee te gaan deze tour, is vanavond wel aanwezig. Samen met Merel Bechtold zorgen de twee gitaren voor net wat meer power. De muziek klinkt net wat harder, evenals op de plaat waar de nummers ook ingespeeld werden door twee gitaren. Precies na driekwartier spelen zit het optreden van Delain erop. Het is wachten op Sabaton!

Sabaton 013 Heroes tour poster

Om half tien wordt het nummer The Final Countdown ingezet. Het aanwezige publiek weet dan precies hoe laat het is: tijd voor Sabaton! Luidkeels zingen alle aanwezige fans het nummer mee waarna Hannes Van Dahl de drums inzet. "This is… Ghost Division" klinkt het door de zaal terwijl de overige bandleden het podium betreden. Vanaf seconde één gaan de bandleden volledig uit hun dak, evenals het complete publiek. Na To Hell And Back en Carolus Rex begroet zanger Joakim Brodén het publiek. Helaas roept hij - ondanks een Nederlands vlag op het podium - "Hello Germany". Kan gebeuren, toch? Evenals het feit dat Joakim al vrij snel uit zijn broek scheurt, mede door zijn fysieke uitspattingen op het podium. Het publiek begint te zingen: "broek uit op je hoofd, broek uit op je hoofd". Joakim verstaat dit en vraagt het publiek of hij het goed begrijpt. Jazeker! Hier verder niet op ingaand, laat hij het publiek keuzes maken tussen steeds twee nummers. Zo kiest het publiek voor Got Mit Uns en later ook nog voor Uprising. Bij de keuze tussen Smoking Snakes en Lion From The North is het publiek even enthousiast. Joakim besluit dan ook om beide nummers te spelen. Smoking Snakes wordt dan ingestart, maar jammer dat Lions From The North vervolgens wordt overgeslagen. Zeg dan niet dat je ze allebei gaat spelen! De band is duidelijk op elkaar ingespeeld en speelt met behulp van drummer Hannes alle nummers ontzettend strak. Tijdens de gitaarsolo’s, voorkomend in vrijwel elk nummer, verlaat Joakim steeds het podium en stapt de gitarist naar voren. Bij Resist And Bite krijgt ook Joakim een gitaar. Hij vertelt dat hij eigenlijk helemaal geen gitaar kan spelen en start het intro van Beat It. Dit levert groot applaus op van het publiek en de drummer zet Resist And Bite in. Meteen na afloop van dit nummer wordt de gitaar door een roadie ingenomen, met een grote lach op het gezicht van de andere bandleden tot gevolg.

Uprising is het laatste nummer van de avond. Sabaton bedankt het aanwezige publiek en vertrekt van het podium. Binnen één minuut wordt het intro van Night Witches echter al weer afgespeeld en de band staat weer op het podium voor de drie laatste nummers, waaronder publieksfavoriet Primo Victoria. Tijdens dit nummer vraagt Joakim het publiek om mee te springen. Na Metal Crue, het laatste nummer, trekt Joakim zijn broek uit en doet deze als een muts op zijn hoofd. Daarna verdwijnen de bandleden één voor één van het podium.

Het publiek kan terugkijken op een energiek, strak concert van een band in topvorm. Dit in combinatie met Delain en Battle Beast zorgt voor geweldige reacties bij het aanwezige publiek. Iedereen kan met een tevreden gevoel naar huis. Op naar 15 februari, het slotconcert van de Heroes tour in de Melkweg Amsterdam.