CD: Foreigner - I want to know what love is - the ballads

Inmiddels is het alweer een enige tijd geleden dat Foreigner het album I want to know what love is – the ballads heeft uitgebracht. Foreigner, opgericht in 1976, heeft vooral in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw behoorlijk wat hits gehad. Ondanks dat Foreigner een rockband is, zijn het vooral de ballads die nog steeds bij een groot publiek bekend zijn. Niet verwonderlijk dat er daarom een verzamelalbum van deze nummers is uitgebracht. De nummers zijn speciaal voor dit album opnieuw opgenomen. Dit keer met zanger Kelly Hansen, die alweer een aantal jaren de opvolger is van de oorspronkelijke zanger Lou Gramm. Tegenwoordig is gitarist Mick Jones dan ook nog het enige oorspronkelijke bandlid en is het maar de vraag of er nog over Foreigner gesproken mag worden.

Foreigner I want to know what love is the ballads

I want to know what love is is zowel de titel als het openingsnummer van dit album. Niet verwonderlijk, aangezien dit vrijwel de bekendste hit van Foreigner is. Een prachtig nummer dat ook al jaren hoog in de top 2000 staat. Vervolgens komt ‘In Pieces’ voorbij, een iets rustiger nummer zonder echt hoogtepunt. Een melodieus nummer waarbij de zang net iets te veel op de voorgrond staat. ‘Waiting for a girl like you’ is het derde nummer op dit album en misschien wel het softste nummer van deze band. Vooral de extra zangstemmen vallen hierbij op. Mooi op de plaat, maar live weten ze dit niet te doen. ‘When it comes to love’ en ‘Feels like the first time’ mogen natuurlijk niet ontbreken. Beide bekend bij het grote publiek. Dat is ook meteen de kracht van I want to know what love is: vrijwel iedereen kent de nummers op dit album, of je nu Foreigner-fan bent of niet. De laatste jaren word je toch al doodgegooid met liefdes-cd’s, romantische verzamelalbums en knuffelpop. Jammer dat daardoor nummers als ‘Cold as ice’ en ‘Hot Blooded’ ontbreken, al zullen de fans al deze nummers toch al wel in hun bezit hebben.

Naast zeven bekende ballads staan er nog zeven ballads van het vorige studioalbum van Foreigner op dit album. Waarom deze, onbekende, nummers zijn toegevoegd blijft voor mij een raadsel. Het kan aan mij liggen, maar ik snap het doel van dit verzamelalbum sowieso niet. Het is het nét niet. Er ontbreken een paar prachtige ballads: 'Down On Love', 'Heart Turns To Stone' en 'I Don’t Want To Live Without You' en de helft van het vorige album is toegevoegd. Commercieel wellicht interessant, maar voor fans een slap aftreksel van eerder uitgebrachte cd’s.