CD: La Chinga - La Chinga

Onlangs verscheen een heruitgave van een plaat waar de liefhebbers van de betere stonerrock al een tijdje op zaten te wachten. We hebben het dan natuurlijk over de eerste elpee van de mannen van het stoner boogie power trio La Chinga, die in 2013 hun album al eens in eigen beheer uitbrachten in de zeer gelimiteerde oplage van slechts 200 exemplaren. Onlangs verscheen het album, minus de track 'Boogie Children', maar wel weer aangevuld met maar liefst drie bonustracks.

La Chinga - La Chinga

Op hun eerste plaat laten de mannen uit Vancouver een dampende mix horen van ouderwetse hardrock met psychedelische stonerrock. Zanger en bassist Carl Spackler beschikt over een behoorlijke strot, die zo nu en dan wel wat doet denken aan die van de legendarische Bon Scott. Al vanaf de eerste tonen van de openingstrack 'Early Grave' valt heel goed te begrijpen dat deze band al regelmatig op Canadese radiostations te horen was. Nu zullen velen bij de benoeming van een Canadees trio meteen aan de helden van Rush denken en we vermoeden dat de bandleden van La Chinga ook wel de nodige (oude) platen van dat trio in de kast hebben staan.

Zware stonerriffs worden aangevuld met spacende vocalen met veel effecten, onnavolgbaar avontuurlijke basspartijen en de alles bij elkaar houdende drums, met als resultaat heerlijk authentiek aandoende klanken, die ook zo uit het einde van de jaren zestig hadden kunnen komen. La Chinga is geen band die op jacht is naar een originaliteitsprijs maar dat zal de mannen dan ook maar weinig kunnen boeien. Tenslotte is het altijd nog beter om iets te maken wat al bekend in het gehoor ligt dan om iets te bedenken wat nergens naar klinkt.

La Chinga
La Chinga

Vinylliefhebbers kunnen we aanraden om niet te lang te wachten bij de aanschaf van deze heerlijke bak swingende stonerrock. De elpee, die is verschenen bij het Duitse label Bilocation Records, is uitgebracht in een wederom beperkte oplage van slechts 333 exemplaren, op zowel gemarmerd als geel vinyl. Ben je dus wel een liefhebber van bands zoals Led Zeppelin, MC5, Black Sabbath of gewoon van ouderwetse hardrock met een stevige dosis stonerrock in het algemeen, dan mag je deze plaat eigenlijk niet aan je voorbij laten gaan.