Monty Python - Live (mostly): One Down, Five To Go

Afgelopen juli stonden John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin voor het eerst in 34 jaar weer samen op een podium om maar liefst tien optredens te geven in de O2 Arena in Londen. Dat de mannen van Monty Python nog steeds ongekend populair zijn bleek wel uit het feit dat de eerste aangekondigde show al in slechts 45 secondes uitverkocht was. Van de laatste van de tien shows werd een mooie opname gemaakt die wereldwijd in vele bioscopen eenmalig te zien was en die nu ook te bekijken is op de dvd en Blu-ray Monty Python: Live (mostly): One Down, Five To Go.

monty python 1

Precies 25 jaar na het overlijden van Graham Chapman besloten de vijf nog levende leden van Monty Python dat het tijd werd voor een afscheidstournee. De mannen zijn tenslotte ook al niet de jongsten meer en wilden toch wel een beetje in stijl afscheid nemen van hun trouwe fans. Dit werd gedaan met een dik twee uur durende show, waarin een prachtig overzicht werd gegeven uit het enorm rijke oeuvre van 45 jaar Britse tophumor. Omdat een show van Monty Python niet compleet zou zijn zonder de aanwezigheid van Chapman was deze veelvuldig te zien in oude beelden van het komische gezelschap.

monty python 2

De lol begint al als we de dvd in de speler hebben gestopt en een prachtig uitgewerkt menu in beeld verschijnt. We zien een podium waar steeds meer gordijnen opengaan om het gezelschap aan te kondigen. De show van Monthy Python wordt geopend door het orkest van John Du Prez, die een prachtige medley speelt van een groot aantal liedjes van het Britse gezelschap, zoals 'Sit on My Face', 'I Like Chinese', 'Finland', 'Spam', 'Every Sperm is Sacred' en 'Always Look on the Bright Side of Life'. Daarna dooft het grote licht, zien we het intro voorbijkomen van Monty Python's Flying Circus en is het tijd voor een overdosis onversneden Britse humor van de bovenste plank.

monty python 3

Nadat de 15.000 aanwezigen foto's hebben mogen maken van hun helden is het tijd voor een adembenemende show, waarin we in twee delen een onnoemlijke hoeveelheid geweldige humor voorgeschoteld krijgen. The Penis Song, The Last Supper (met een vlammende John Cleese als de paus), The Lumberjack Song, The Crunchy Frog, The Death of Mary Queen of Scots, Albatross en nog veel meer andere wereldberoemde sketches komen voorbij in deze groots opgezette show, die zich laat bekijken als een soort van extended greatest hits overzicht. Uiteraard mag ook niet de befaamde Dead Parrot-sketch ontbreken, al is het wel in dat fragment dat Cleese eventjes zijn tekst kwijt is. Als afsluiter zien we de mannen er dan nog een keer een enorm feest van maken met alle aanwezigen in een wervelende uitvoering van hun lijflied 'Always Look on the Bright Side of Life'.

monty python 4

Extra's:
The reunion (November 2013)
The announcement (November 2013)
The production (November 2013 June 2014)
Een drietal korte featurettes over de totstandkoming van deze geweldige show.

Backstage at the O2, London (July 2014)
Een blik achter de schermen bij een liveshow van Monty Python.

Highlights from the 10 shows at the O2, London (July 2014)
Een aantal hoogtepunten uit de laatste tournee van Monty Python.

Green screen shoot (June 2014)
Een korte featurette over een aantal van tevoren opgenomen beelden.

Conclusie: Britse humor kent geen tussenweg. Of je vindt het niks of je vindt het geweldig. Mocht je tot die laatste groep behoren dan kunnen we je nu al verklappen dat dit een zwaar verplichte aanschaf voor je collectie is. Meesterlijke en tijdloze humor.