CD: Bob Dylan and the Band - The Basement Tapes Raw

Nadat Bob Dylan in 1966 een motorongeluk had gehad trok de muzikant zich terug in zijn huis in het plaatsje Woodstock waar hij zich voornamelijk bezig hield met het opnemen van demo's. Dylan was het alleen spelen echter al snel zat en vertrok in juni 1967 naar West Saugerties, een plaatsje vlak buiten de stad New York, waar de bevriende muzikanten Rick Danko, Richard Manuel en Garth Hudson samen in een oud landhuis woonden met de naam Big Pink. Tussen juni en oktober 1967 werden in de kelder van Big Pink meer dan 100 nummers op de gevoelige band vastgelegd, waarbij ook veel composities werden opgenomen die een hit zouden gaan worden voor andere artiesten. Toen in 1969 The Great White Wonder verscheen, de allereerste rock bootleg-elpee ooit, was het dan ook niet vreemd dat dit een plaat was met onuitgebrachte opnames van Bob Dylan.

Bob Dylan and the Band - The Basement Tapes Raw 1

In 1975 zou Dylan al het album The Basement Tapes uitbrengen maar een veelgehoorde klacht was, dat het meer een album van The Band was geworden en dat de essentiële Dylan composities op deze plaat ontbraken. Koren op de molen voor de bootleggers die er graag voor zorgden dat de obscure huisopnames van Dylan toch bij de fans terecht kwamen. In 2001 zou de Recording Industry Association of America Bob Dylan zelfs uitroepen als de meest gebootlegde artiest in de geschiedenis van de moderne popmuziek. De fans moesten uiteindelijk zo'n 47 jaar wachten totdat in de succesvolle reeks The Bootleg Series een elfde deel verscheen in de vorm van een prachtige 6cd box met de volledige Basement sessies, getiteld The Basement Tapes Complete. Ook werd er een 2cd versie uitgebracht, getiteld The Basement Tapes Raw, waarop we de hoogtepunten van deze opnamesessies kunnen horen.

Bob Dylan and the Band - The Basement Tapes Raw 2

Wat The Basement Tapes Raw zo'n bijzondere luisterervaring maakt is het feit dat we hier voor het eerst de opnames kunnen beluisteren zonder overdubs en andere flauwekul om de opnames op te leuken. The Basement Tapes Raw laat Bob Dylan en de muzikanten, die later wereldberoemd zouden worden als The Band, in hun puurste vorm horen, zoals ze klonken op de opnames in 1967. Naast traditionals zoals 'Ain't No More Cane', 'Johnny Todd' en '900 Miles from My Home' horen we voornamelijk composities van Dylan voorbijkomen, waaronder een veertiental nooit eerder officieel uitgebrachte liedjes. Hoogtepunten zijn toch wel de kale versie van 'Tears of Rage', een nummer dat The Band zou opnemen voor hun eerste album Music from Big Pink in 1968, een heerlijk slepende en niet eerder uitgebrachte versie van 'This Wheel's on Fire' en een eveneens nooit eerder uitgebrachte uitvoering van 'Folsom Prison Blues' van Johnny Cash.

Bob Dylan and the Band - The Basement Tapes Raw 3

Over cash gesproken, mocht je daar genoeg van hebben dan kunnen we je absoluut aanraden om voor de 6cd box The Basement Tapes Complete te gaan, om zo een uniek stukje muziekgeschiedenis in huis te halen. Mocht je echter wel tevreden zijn met de hoogtepunten van deze zeer uitgebreide sessies dan is ook de 2cd The Basement Tapes Raw een album dat niet in je cd-rek mag ontbreken. Daarnaast zit er ook nog een prachtig boekwerkje bij van 58 paginas boordevol foto's en verhalen uit die tijd. Zeer zwaar verplichte kost voor elke fan van Bob Dylan.