CD: Crows - Better Off Dead

Het was begin 2011 dat we voor het eerst mochten kennismaken met de uit Dublin afkomstige hardcore punkband Crows. Nu is hardcore punk een zeer wijd begrip maar Crows is een band die me regelmatig doet denken aan de Amerikaanse hardcore punkbands uit het midden van de jaren tachtig. Op Better Off Dead treffen we een tiental explosieve tracks aan, waarbij de woede van de muzikanten haast de speakers uit lijkt te spatten.

Crows - Better Off Dead

So you're not to blame; the problem's deeper again,
Now you're a scapegoat, for people like me.
To piss off, and hold up, and shout down, and shit on.

Crows is een band waarin we muzikanten tegenkomen die ook in bands zoals Chewing On Tinfoil, Driveway, Seizure, Shit Fit, Altered States en This Tongue Is Poison spelen. Mannen met de nodige ervaring en dat is dan ook goed terug te horen op dit langverwachte debuutalbum. Tussen hun debuut EP Severance en dit nieuwe album zat maar liefst vier jaar tijd, waarin slechts één split 7" werd uitgebracht met de band Drainland. Aan deze verpletterende nieuwe plaat zit ook nog een Nederlands tintje. Het was namelijk het onafhankelijke platenlabel De Graanrepubliek uit Groningen die het album op vinyl heeft uitgebracht, waarvan 100 exemplaren op bloedrood vinyl.

You're stepping on my rights I'm gonna step thru your fucking brain,
I'm shouting union rep but he's fucking little kids.
Your soul's just landfill waste, hand up your co-workers dress,
And I'm still losing this fight?
I hate my job.
And when I'm in work I want to knife my boss and mince my own head.
Better off dead.

Muzikaal doet Crows wel wat denken aan het vroegste werk van de Amerikaanse band Neurosis, al zouden die daarna een geheel andere muzikale weg inslaan. De woede van Crows is niet gespeeld maar komt recht uit het hart. In de beste hardcore punktradities duren de nummers nooit langer dan een minuut of 3, met als grote uitzondering het afsluitende 'Death Crownado' waarbij de groep in zo'n dikke 9 minuten het beste van hun kunnen laten horen. Een beter begin van 2015 hadden liefhebbers van de betere metalcore zich niet kunnen wensen dan met dit fijne brute debuutalbum van Crows waarop velen al zolang hebben gewacht.