CD: Electric Wizard - Time To Die

Er zijn binnen het stonerdoom wereldje maar weinig bands die zo befaamd zijn als het Britse gezelschap luisterende naar de naam Electric Wizard. De band, die in het verleden al meesterwerken uitbracht zoals Come My Fanatics... (1997) en Dopethrone (2000), draait al een jaar of 22 mee in de scene en is sinds die tijd één van de toonaangevende bands in de stonerrock- en sludgemetal-scene. Met het heerlijke duistere Time To Die is de band aan haar achtste album toe, waarop Electric Wizard gelukkig weer terugkeert naar het welbekende geluid uit hun begintijd. Ouderwetse zware oertrage doommetal met een stevige dosis stonerrock, in combinatie met occulte teksten gebaseerd op de werken van H.P. Lovecraft en obscure horrorfilms, die hoogstwaarschijnlijk werden geschreven na het nuttigen van een aantal stevig gevulde waterpijpen.

Electric Wizard - Time To Die

Na het tegenvallende vorige album Black Masses was het vier jaar verdacht stil rondom de band. Er is sinds die plaat ook het nodige veranderd voor Electric Wizard. Zo vonden ze een nieuwe bassist in de persoon van Clayton Burgess, die we ook kennen van de band Satan’s Satyrs. Ook is Time To Die de eerste plaat sinds Let Us Prey uit 2002 dat drummer van het eerste uur Mark Greening tijdelijk terugkeerde achter het drumstel. Neem daarbij de allesvernietigende logge gitaarmuren van de gitaristen Liz Buckingham en Jus Oborn en je weet dat je een album te pakken hebt wat niet slecht kan zijn. Voor de opnames van Time To Die ging de band naar de voor hun zo welbekende Toerag Studios in Londen, waar met zanger en gitarist Jus Oborn achter de schuiven een negental brute tracks werden opgenomen.

De plaat opent meteen sterk met het bijna 11 minuten durende 'Incense For The Damned', waarmee meteen de welbekende toon voor dit album wordt gezet. Met veelzeggende titels zoals 'Destroy Those Who Love God', 'Lucifer's Slaves' en 'We Love The Dead' hoeven we waarschijnlijk ook niet uit te leggen in welke hoek je deze band moet zoeken. Net zoals bij ongeveer elke zichzelf respecterende stonerband horen we ook bij Electric Wizard dat de muzikanten veel hebben geluisterd naar de composities van de enige ware grootmeesters genaamd Black Sabbath. In tegenstelling tot al die bandjes die zich ervan afmaken met een album dat nauwelijks de veertig minuten aantikt levert Electric Wizard met Time To Die hun langste album tot op heden af. Na een dik uur sluit het album dan ook geheel in stijl af met het imposante instrumentale 'Saturn Dethroned', dat mede door de zware moogklanken klinkt alsof het uit een obscure Italiaanse horrorfilm is gehaald.

Electric Wizard - Time To Die 1

Fans van de groep hoeven we niet te overtuigen en die hebben het album waarschijnlijk al een tijdje in de platenkast staan. Ben je echter wel een liefhebber van de meest zware klanken die Black Sabbath en aanverwante bands ooit voortbrachten, dan kunnen we je zeker aanraden om dit epos eens een luisterbeurt te geven. De ongekroonde koningen van de stonerdoom zitten namelijk nog steeds op eenzame hoogte op hun Dopethrone!