CD: Leonard Cohen - Live in Dublin

In hetzelfde jaar dat het dertiende studioalbum Popular Problems van de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen is uitgebracht, is er ook een prachtige live-album van de zanger met zijn kenmerkende hese stem verschenen. In 2012 was Cohen, samen met zijn Unified Heart Touring Band, begonnen aan een wereldtournee ter promotie van zijn toen verschenen album Old Ideas. Een muzikaal hoogtepunt in deze tournee was het optreden dat het gezelschap op 12 september 2013 zou geven in de O2 Arena in Dublin. Van het meer dan drie uur durende concert werden een prachtige registratie in HD opgenomen die we nu terug kunnen horen en zien op het nieuwe album Live in Dublin, dat onlangs is verschenen in de Sony Legacy serie.

Leonard Cohen - Live in Dublin 1

Wat meteen opvalt bij het beluisteren van Leonard Cohen's Live in Dublin is de enorme hoeveelheid bekende liedjes die de zanger heeft geschreven. Net als bijvoorbeeld J.J. Cale en Bob Dylan is ook Leonard Cohen een componist waarvan de meeste liedjes vooral bekend zijn geworden in een uitvoering van een andere artiest. Zo zijn er volkstammen die bij de titel 'Suzanne' meteen aan Herman van Veen zullen denken, terwijl het liedje 'Hallelujah' vooral veel bekendheid genoot door de uitvoering van Jeff Buckley en de pas overleden zanger Joe Cocker het liedje 'First We Take Manhattan' bekend zou maken. Stuk voor stuk dus composities van Leonard Cohen, die de liedjes dan ook niet overslaat tijdens zijn uitverkochte concert in Dublin.

Waar we in het verleden wel vaker leuke live-albums van de zanger zagen verschijnen kunnen we bij Live in Dublin voor het eerst een volledig concert van de Canadees beluisteren. Het optreden in Dublin bestond uit een tweetal sets en een toegift waarbij Cohen nog eens een achttal van zijn mooiste composities vertolkt. In totaal horen we zo een dertigtal nummers uit het rijke oeuvre van de muzikant voorbijkomen, waarbij duidelijk te horen is dat de muzikant, die dit jaar 80 jaar is geworden, nog lang niet is uitgeblust. Cohen is dan ook één van de weinige artiesten die er zelfs in een groot stadion in slaagt om een soort van huiskamersfeer op het podium op te roepen.

Leonard Cohen - Live in Dublin 2

Naast de 3 cd's met het concert van Leonard Cohen bevat Live in Dublin ook een dvd waarop we het complete concert kunnen zien, aangevuld met een aantal bonustracks die de muzikant in 2013 in Canada opnam. Al met al kunnen we concluderen dat dit een prachtige release is geworden, die niet in de verzameling van liefhebbers van de betere singer-songwriter muziek mag ontbreken.